tiistai 13. lokakuuta 2015

Home alone -retriitti

 Tulipa sitten tätäkin kokeiltua. Aika monet asiantuntijat sanovat, että on tärkeää osata olla myös yksin. Erityisen arvokkaita omat hetket ovat silloin, jos kotona asuu Kiljusen herrasväki ja Vaahteramäen Eemelin perhekunta.

Tiesin etukäteen, että viikonloppuna tupa tyhjenisi. Vaihtoehtona olisi tehdä suursiivous ihan rauhassa tai hemmotella itsensä tainnoksiin kermaisella kaakaolla, suosikkileffoilla, käydä shoppailemassa ja kyläillä.  Voisihan sitä äitinä pistää kunnolla ranttaliksi. Pizzalaatikoita, stereoiden nupit kaakkoon, vampyrin unirytmi. Ei houkuttele. Päätin elää vaarallisesti kohtaamalla oman itseni hiljaisuudessa.

 Mitä jos ei täyttäisikään vapaa-aikaa kaikella ohjelmoinnilla vaan vähentäisi ärsykkeitä minimiin. Siitä se ajatus sitten lähti. Edessä olisi mediapaasto ja kasvisruokaa. Ei telkkaria, nettiä, facebookia tai älypuhelimen tuhansia mahdollisuuksia. Kääk. Mitä meninkään lupaamaan.


Ajattelin tehdä pehmeän laskun, joten lehdet, kirjat ja musiikki olisivat sallittuja. Olishan sitä voinut kuunnella pelkästään puiden huminaa ja rastaiden räkätystä, mutta epäilin niiden toimivuutta. Tuumailin, että lokakuun kylmyys, pimeät illat ja nukkuva takapiha saisivat mielikuvituksen laukkaaman turhankin villisti. Olisi ihan eri asia makoilla Kanarialla riipumatossa. Siellä ei tulisi mieleenkään töllöttää telkkua. 

Eihän sitä välttämättä aina muutenkaan tarvitse virikkeeksi median suoltamaa sisältöä, mutta ehkäpä mieli tekisi tepposet, kun ne ovat oikeasti kiellettyjä. Edessä olisi samalla pieni testi oman pään käyttäytymiselle.


Ensimmäisen päivän kuluessa huomasin olemisessa ihan erilaista levollisuutta. Olin rajannut tietyt asiat pois, joten niitä ei tarvinnut miettiä. Jäljelle jäävät asiat saivat siten erityistä huomiota. Ruoka ei syntynut hosuen, vaan aloin tutkia raaka-aineita ihan uudella  kiinnostuksella. Söin hitaammin, ja ruoka tuntui maistuvan paremmalta.Valitsin kirjallisuuden tarkkaan tilanteeseen sopivaksi, kuuntelin vain lempeää musiikkia, lisäksi ulkoilua ja syksyistä aurinkoa.

Kiinnostavaa oli huomata, että telkkari, netti ja puhelin liittyvät tapoihin.  On helppo napata luuri käteen ja nopsaa vilkaista muutama asia. Mieleen saattaa tulla jonkun asian selvittäminen, ja se olisi näppärää tsekata heti netistä. Telkkari saattaa iltaisin mölytä taustalla, vaikka sitä ei kukaan katsokaan. Elämä alkoi muistuttaa mökkeilyä. Ihan kuin hengityskin olisi muuttunut rauhallisemmaksi.

Tekeminen alkoi eheytyä, ja ehkä olin myös enemmän läsnä hetkessä. Aloin jo lyhyessä ajassa huomata, että on tärkeää saada tehdä asia kerralla valmiiksi, ilman häiriötä ja keskeytymistä. Siitä tulee muuten ärtyneisyyttä ja levottomuutta. Aina se ei ole mahdollista, eikä varsinkaan lapsiperheessä. Muttei myöskään tämän päivän työelämässä. Aina pitäisi olla saatavilla ja valmiina reagoimaan. Se ei taidakaan tuoda tehokkuutta, vaan saa ihmiset kiipeilemään seiniä pitkin.


Jos siis olen itse opetellut tavat, niin voi niitä myös varmasti muuttaa ja rikkoa. Kaivoin nuotit esille ja soitin pianoa, kuuntelin musiikkia. Sen puuttuminen taitaisi ollakin pahempi vaihtoehto kuin netti ja telkkari. Musiikki myötäilee mielen liikkeitä, ja siitä saa voimaa.


Sunnuntai-illaksi väki alkoi palata kotiin. Toivoin jo kovasti, että pelkällä oven avauksella näkyisi kasvoiltani henkistyneisyys ja lempeä elämän sipaisu. Mitä vielä. Huomiota vetivät hellalla poreileva keitto ja uunituoreiden keksien tuoksu. 

Pelkäsin alkavani puhua omia retriitti-pohdintoja sellaisella tavalla, että mies luulee rouvan hurahtaneen. Ehkäpä osa mielenliikkeistä on tarkoitettukin maiskuteltavaksi mielessä. 


Noh. Eipä tässä kannata vielä henkseleitä lähteä paukuttelemaan. Pieni kokeilu, jota voi kehittää.   Olen siivonnut kotia syksyn aikana konkreettisella tavalla. Tämä oli luonnollinen jatkumo sille. Maailma tarjoaa jatkuvaa viihdykettä. Ikään kuin tylsyyttä ei saisi ollakaan, vaan se pitäisi heti pyyhkäistä pois jollain konstilla.

Tunsin myös piston sisimmässäni. Oma kokeiluni oli rajallinen ja hyvinvointiin liittyvä. Talo täyttyisi äänistä jonkin ajan kuluttua. Entä ne kaikki ihmiset kaihtimien takana, joille omissa oloissa oleminen ei ole valinta.

Retriittejä saa ostettua rahallakin. Viikonloppu kutemajärven rannalla hirsimökissä saattaa olla hyvä vaihtoehto, kun haluaa pois kotiympyröistä. Minäkin pelkäsin näkeväni vain tiskejä, pyykkejä, villakoiria ja sisustusideoita. Päätin, että en ryhdy piiaksi vain sen vuoksi, että minulla olisi siihen koko viikonloppu aikaa.

 Jokaisella on omanlaisensa elämäntilanne, ja myös kuormittavat tekijät ovat yksilöllisiä. Valitsin osittaisen mediapaaston sen vuoksi, että jatkuvan infovirran seuraaminen on myös osa työtäni. Voihan olla, että toiset eivät muutenkaan ole median kanssa tekemisissä, joten sen suhteen paasto ei toisi juuri uutta kokeiltavaa. Tämä oli harjoitusversio.

Nytpä siis uuden viikon kimppuun. Rentoa syyslomaviikkoa, ja pirteyttä ahertajille. Taitaa olla aika laittaa talvitossut autoon meilläkin, ja sitten sitä kermakaakaota, leffa, shoppailua ja kyläilyä :)

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. On tämä maailma ja tekniikka muuttunut tosi nopeasti. Välillä oikein ihmetyttää, kuinka ihminen metsien asukkaana sopeutuu tähän kaikkeen. Jotenkin on vaikea kapinoidakaan, kun kaikki palvelut ovat siirtyneet nettiin. Toisaalta on mukana paljon hyvääkin. Pitäisi vain osata määritellä omat annoskoot medialle :)

   Poista
 2. Mahtavan kuuloista. Itse olisin tuhrannut kallisarvoisen aikani juurikin siihen siivoamiseen, musa olisi pauhannut täysillä taustalla ja illalla olisi tv mölynnyt yksikseen samalla kun itse roikun netissä.
  Tuollaista sinun retriittiä pitäisi itselläkin ehdottomasti testailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutulta kuulostaa. Niin minäkin yleensä toimin. Imuri esiin, rätti heilumaan ja musa taustalle tahdittamaan. Toisaalta on kiva istahtaa viettämään iltaa sitten puhtaassa kodissa. Täällä on tullut pientä ähkyä siivoamiselle, kun olen pitänyt kirpparipöytää. Kaikki nurkat ja vintti on tullut pengottua moneen kertaan. Mukavaa syysviikkoa!

   Poista
 3. Mahtava ihmiskoe :-) Tuollainen mediapaasto teksisi mullekin niiiiin hyvää.
  Olen itsekin töissä media-alalla, jossa jatkuva somen seuranta kuuluu
  kiinteästi työnkuvaani. Ja kun sama meno jatkuu kotona mm. blogien parissa,
  niin sanomattakin on selvää että siitä seuraa ähky.

  En ole aikuisiällä vielä koskaan saanut viettää kokonaista viikonloppua yksin,
  olisihan se luksusta. Noh, ehkä siihen tarjoutuu mahdollisuus myöhemmin,
  kun lapset ovat vähän isompia.

  Ihanaa syyslomaviikkoa! Nautitaan auringosta, ruskasta, ihan kaikesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiljaisuudessa huomaa, kuinka pirstaleista arki on. Infotulvasta tulee sellaista kohinaa ja meteliä päähän, ja jää alitajuntaan raksuttamaan. Usein se vaikuttaa myös unen laatuun. Onkohan tämä ikäkysymys. Nuorena piti olla meteliä ja räminää kunnolla. Silloin hiljaisuus tarkoitti lähinnä no life -meininkiä. Nyt on ollut niin upeat syyskelit, että tosiaan kannattaa nautiskella väreistä ja auringosta :)

   Poista
 4. Kuulostaa ihanalta!! Ja juuri tuo, että tehdään kerralla yksi asia loppuuun! Voi kun sen oppisin!!! Niin vaikeaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisethan ovat tunnetusti hyviä multitasking -hommassa. Siitä ei sitten niin helposti pääsekään irti. Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 5. Kyllä mediapaasto joskus tekisi kenelle tahansa hyvää. Ja tuo "yksinolokin" tekee aina välillä hyvää. Meikäläinen vain tahtoo sitten aina buukata päivät täyteen kaikenlaista. Pitäisi joskus rauhoittua, mutta kun luonne on sellainen, että aina pitää touhuta jotakin. Siksi on myös tärkeää lähteä välillä pois kotoa. Mukavia syyspäiviä tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaiten pääsee kyllä irti arjesta, kun lähtee tosiaan jonnekin reissuun. Oma luonne on sellainen, että osaan rentoutua paremmin, jos hommat on tehty alta pois. Mutta keskeneräiset asiat eivät tunnu loppuvan, joten siitä se kierre sitten alkaa. Nyt on saatu nauttia ihanasta syksystä, joten ulkoilu vetää puoleensa. Olisipa tällaista, niin kaamos tuntuisi lyhyemmältä :)

   Poista
 6. Minä olin yksin viikonlopun tuossa kesällä ja kylläpä oli vaikeaa olla vain ja antaa aikaa itselleen mutta tuli kyllä tarpeeseen ja nyt aijon aina silloin tällöin järjestää ihan omaa aikaa itselleni <3 Ihanaa tulevaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä sitä kaikenlaista rästihommaa on sen verran, että on jotenkin vaikea rauhoittua vain olemaan. Ehkä sitä vain on tottunut siihen, että pitää olla monta rautaa tulessa ja tekemättömät asiat on kätevä hoitaa alta pois rauhassa. Täytyy näköjään uudelleen harjoitella olemista. Ei se nuorena ollut yhtään vaikeaa :)

   Poista
 7. Joskus pitää osata vain olla ja kuunnella hiljaisuutta. Rentouttavaa viikoloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tekemättömyys on välillä paikallaan. Minäkin kuulun siihen sukupolveen, jota on kasvatettu työtä tekemään. Helposti tulee arvioitua myös itseä suoritusten tai aikaansaamisen kautta.

   Poista
 8. Oma aika on syytä käyttää vain asioihin, joista itse nauttii. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Perheen myötä on oppinut liiankin hyvin ajattelemaan esimerkiksi lasten kautta monta asiaa. Pitää oikein opetella tervettä itsekkyyttäkin ilman että tulee huono omatunto. Aurinkoa viikonloppuun!

   Poista
 9. Hieno teksti. Taitaa olla niin, että rauhoittumista ja hidastamista on opeteltava. Pää ei taida kauaa jaksaa nykymaailman informaatioähkyä uuvahtamatta. Silti vauhti, tehokkuus ja jatkuva infotulva kuuluu todennäköisemmin arkeen hiljentymisen sijaan. Itse olen luvattoman paljon ipadilla, mutta siihen on syynä ihan yksinäisyys ja oma kunto. Välillä voisin kyllä kuunnella hiljaisuutta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me taidetaan olla oikein koekaniineina tälle info-yhteiskunnalle. Laitteita ja tekniikkaa tulee jatkuvasti markkinoille, mutta ihmisen kestokykyä tutkitaan vasta jälkijunassa. Toisaalta vempaimet tuovat myös paljon hyvääkin arkeen. Löytäisipä sen kultaisen keskitien :) Kaikkea hyvää sinulle!

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...