sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Super-luumusato ja kukkoa viinissä

Tälle viikonlopulle osui vastustamaton kutsu. "Meillä on tänä vuonna niin iso luumusato, että kylään saisi tulla ämpärin kanssa." Suunnitelmissa oli kokkailla kotona pitemmän kaavan mukaan ranskalaista, mutta kyllä siihen poimintaakin mahtuisi johonkin väliin. Yleensä luumusadot ovat lähipiirissä olleet muutaman maistiaisen luokkaa. Niinpä ajattelin ensin mennä pienen kipon kanssa tunnustelemaan tilannetta. Jospa ämpäri olisikin vähän ylimitoitettu toive, ja puna alkaisi nousemaan omilla poskilla.


Noh. Perillä tuli meikäläisestäkin hiljainen tyttö. Luumuja oli niin älyttömän paljon, että alku meni hämmästellessä. Luumupuu ei ollut tuottanut aikaisemmin satoa oikeastaan ollenkaan, ja edellisvuonna puu oli kaatouhan alla. Taisi luumupuu säikähtää puheita niin paljon, että  päätti kääntää kelkan. Eipä siinä auttanut muu kuin laittaa hihat heilumaan.


Siinä samalla tuli vaihdettua kuulumiset auringon paistaessa.


Vähitellen alkoi ämpäri täyttyä mehukkaista marjoista. Oman satsin jälkeen nappasimme vähän vielä tuliaisia lähipiirille. Mitäs näistä sitten valmistaisi? Piirakkaa, hilloa...saisihan niistä mukavan lisukkeen johonkin pataruokaankin. Jos olet tehnyt jotain kivaa luumuista, niin otan vinkin   mielelläni vastaan. Raitis ilma teki hyvää, ja suu oli messingillä hienosta saaliista.


Sitten kokkauksen pariin. Mielessä oli muhinut jo muutaman päivän kukko viinissä. Pari postausta sitten kerroin Richard Mc Cormickin Pariisi-kirjasta, ja tämäkin resepti löytyy sieltä. Halusin kalan lisäksi kokeilla jotain uutta ja erilaista. Kukko viinissä on ollut aina oman repertuaarin ulkopuolella, mutta nyt päätin käydä haasteen kimppuun. Eikä se ollutkaan yhtään vaikeaa.


Onneksi ei tarvinnut lähteä kukkoa etsimään. Reseptissä käytetään kanaa, ja tumma väri tulee osittain punaviinistä ja ylläri-ylläri kaakaosta. Pataan tulee lisäksi selleriä, porkkanaa, hillosipulia, valkosipulia, timjamia ja rosmariinia. Sienet jätin tällä kertaa pois.


  Lopputulos ei näytä ehkä kovin esteettiseltä, mutta maku oli oikein mehukas. Mies oli aivan myyty, ja jääkappilla käytiin illalla vielä kilpailua viimeisistä tähteistä.


 Sitten vähän ruuan sulattelua....


Tuumailua ja reseptien selailua.


Luumupiirakka tuli sitten pyöräytettyä sunnuntain iloksi. Ripaus kanelia mukaan.


Näillä eväillä pitäisi jaksaa arkeen. Taitaa olla aika kaivella lapaset ja pipo esille. Kaikkea mukavaa uuteen viikkoon toivottaen!

p.s. Arvonta käynnissä keskiviikkoon asti klo 24.00. Tästä



14 kommenttia:

  1. Luumujen juhlaa!
    Voisin heti kipaista ämpärillisen, jos olis lähempänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna on meillä ollut oikukas kesä, mutta mukavaa että joillekin lajeille se on ollut vain hyväksi :)

      Poista
  2. Onpa runsassatoinen luumupuu! Tuota kukkoa viinissä voisikin kokeilla, jos kerran oli helppoa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti oli kyllä helppo. Kanat paistettiin ensin pannulla ja laitettiin vuokaan. Liemeen sekoitettiin ainekset ja kaadettiin kanojen päälle, ja sitten vain uuniin. Tein ensimmäisellä kerralla ohjeen mukaan, mutta ensi kerralla laitan ehkä jotain muitakin vihanneksia kokeeksi mukaan.

      Poista
  3. Wau mikä luumusato ja ihania kuvia ja tunnelmia. Luumupiirakkaa en olekaan ikinä syönyt, pakko olla hyvää. Kiitos myös arvontamuistutuksesta, ei kun sinne. Kivaa viikkoa Marianne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä tähän aikaan vuodesta tulee tehtyä omenapiirakkaa, mutta kyllä tämä oli ihan mukavaa vaihtelua. Tuore luumu ei myöskään ole liian makea piirakassa. Sokeria voi laitella oman maun mukaan. Hauskaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  4. Meidän pihassa oli ennen hurjaa piharemonttia vanha luumupuu. Tai oikeammin pensaikko. Vähän harmitti siitä luopua, mutta toisaalta halusin pihaan muutakin kuin vanhan luumun. :)
    Muistan vielä miten hyvältä sato maistui. Luumupiirasta en ole silti ikinä syönyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on, että pihassa täytyy tehdä valintoja. Haluaisin myös muutaman uuden puun pihaan, mutta sitten tulee tilan ahtautta, kun puu kasvaa isoksi. Ei sitä tiedä, vaikka kohta saisi appelsiinitkin menestymään, jos ilmasto lämpenee.

      Poista
  5. Meilläkin luumuja tänä vuonna mukavasti puussa, taidankin tehdä niistä itsekin piirakan, en olekaan koskaan tajunnut tehdä...Täällä sataa vettä ja töissä huomasin että nyt oli ensimmäinen kylmä syysaamu....takkaan tuli ja villasukat jalkaan siis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla hyvä satovuosi luumuille. Ajattele, että parin päivän päästä on jo lokakuu. Joskus tähän aikaan on ollut jo isot kinokset. Minä toivoisin vielä pyöräilykelejä :)

      Poista
  6. No et arvaa Marianne, meillä on syöty ihan samaa ruokaa viikonloppuna. En ole koskaan päässyt maistamaan tuoreita, poimittuja luumuja. On varmaan todella hyviä. Mukavaa alkanutta viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassua. Meillä on ollut sitten synergiaa kokkailussa. Tämä olikin aika sopiva ateria näin syksyyn :) Meillä ei ole omaa luumupuuta, mutta tänä vuonna kävi onnekkaasti. Olisihan sitä kiva laitella vaikkapa päärynäpuu, mutta ensin pitäisi tehdä pihan laajennus. Tuore luumu tekee muuten hyvää vatsalle, ja nyt taitaa kaupoissakin olla sesonki meneillään.

      Poista
  7. Voi miten herkullisia luumuja. Ne tuottavatkin satoa vasta muutaman vuoden kuluttua. Minäkin varmasti saan odotella useamman vuoden, kun hankin sellaisen vasta tänä kesänä. Kukkoa viinissä on kyllä herkkua. Mukavaa alkavaa viikkoa tv Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadon odottaminen ei taida olla hätäisen hommaa, mutta kärsivällisyys palkitaan. Toista se on mansikoiden kanssa, kun uusi taimi tuottaa marjoja heti samana kesänä :)

      Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...