maanantai 14. syyskuuta 2015

Pariisin parhaat maut ja Richardin yllätykset

Meillä tuoksuu Pariisi, enkä vastustele yhtään.  La cuisine francaise. Nyt on nautittu kaikilla aisteilla, ja siitä kuuluu myös antaa kiitos. En se minä ollut, vaan Richard.  Mielessä tanssivat ajatukset kahviloista, nähtävyyksistä, boheemista kulttuurista ja eleganssista. Pariisilla on monet kasvot, joten tarjontaa riittää jokaiselle. 

Miten ranskalaiset ovat onnistuneet leikkimään vähän joka tontilla? Ranskalaiset korot, ruoka, viini, muoti, ranskalainen viiva, patonki, ranskalaiset pastillit. Lista on loputon. Uskallan kuitenkin heti tunnustaa, että ranskalainen keittiö on tuntunut mahdottomalta mysteeriltä... tähän asti.


Käsissäni on tuore Richard McCormickin kirja, Pariisi, joka sai meikäläisen innostumaan. Kirjan tekijä on keittiömestari, ravintoloitsija ja ruokavisionääri. Takataskussa hänellä on erilaisia ruoka- ja ravintolakonsepteja, katuruokafestivaaleja, pop up -paikkoja ja palkittuja ravintoloita.

Kirja ei säikäytä kotikokkaajaa, vaan kaikesta paistaa kädenojennus estetiikan ja makujen maailmaan. Bonjour. Kirjan sivuilla on annosten lisäksi näyttäviä matkakuvia Pariisista. Ruoka yhdistyy nautintoon ja elämykseen, kauneuteen ja rosoisuuteen. Ihan kuin olisi matkalla.

Aurinko on hemmotellut meitä loppuviikosta, joten nappasin kirjan mukaan piknikille. Ei ihan Seinen rannoille mutta eväiden kanssa kalliolle lueskelemaan. Mitä reseptiä kokeilisin ensimmäisenä?


 Kirja johdattaa myös ranskan alkeisiin. Salut, enchanté, petit déjeuner.



Ranskalainen ravintolakulttuuri on ollut suvereeni pomo kulinaarimaailmassa. Nyt on kuitenkin hikinauhaa vähän löysätty. Mausta ja laadusta ei tingitä, mutta kansainvälisyys, kokeilut ja monipuolisuus ovat raivanneet uutta tietä. Fuusio. You know.



Mc Cormickin kiinnostus matkustamiseen näkyy vahvasti kirjassa. Hän on asunut useissa Eurooopan ja Aasian maissa sekä Yhdysvalloissa. Ruuassa perinteiden lisäksi on haluttu myös yllättää ja löytää nykyvastineita raaka-aineille.


Näyttävät kuvat ja rento meininki saivat hyvälle tuulelle. Täällähän on salaatteja, piirakkaa, kalaruokia, keittoja, jälkiruokia. Reseptit vaikuttavat yksinkertaisilta, eikä tarvitsekaan ostaa kymmenittäin kalliita raaka-aineita.  Silti voin tehdä myös vähän hienommiltakin kuulostavia ruokia: Tarte Tatin omenasta, Ranskalainen sipulikeitto, Rakuuna-uunijuurekset, Coq au vin. Mukana on paljon kasvisruokia esim. avokadosta, lehtikaalesta, sushituutit, kvinoa, bataatit, parsaa jne.
Niin. Mitäpä olisi ranskalainen keittiö ilman patonkia. Sitäkin opetellaan paistamaan.


Meillä tykätään kalasta, joten sunnuntairuuaksi valikoitui lohi. Kauden vihanneksia kannattaa käyttää, joten punajuuripesto tuntui kiehtovalta. Siitä tulikin uskomattoman hyvää. Laitanpa tähän vielä vinkiksi reseptin.

 Punajuuripesto:
1 tl piparjuurta
100 g parmesanjuustoa
1 rkl oliiviöljyä
1 dl rypsiöljyä
kourallinen basilikaa
3 rkl pinjansiemeniä
1 punajuuri
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa

Keitä punajuuri kypsäksi ja pilko se lohkoiksi. Raasta piparjuuri ja parmesanjuusto. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi.

Laitoin tahnaan kolme punajuurta, kun ne olivat kooltaan niin pieniä. Punajuurta olen käyttänyt aikaisemmin perinteisellä tavalla säilöttynä tai uunissa paahdettuna. Maustamalla siihen tulikin aivan uusi potku. 


Seuraavaksi aion kokeilla mustikkasalsaa. Ei tullut aikaisemmin mieleen, että marjoista voisi tehdä tahnan ja tarjoilla maukkaan juuston kanssa leivän päällä. 

Lisäksi vielä muutama ravintolavinkki. Richard vaikuttaa tällä hetkellä Helsingissä ravintoloissa nimeltä Sandron, The Cock ja Ahorita.


Ruuasta tuli sen verran maukasta, että taidanpa laittaa yhden Michelin-tähden ihan omin kätösin oven pieleen (heh). Samalla oivalsin, että muutamalla uudella mausteella saa arkiseen makumaailmaan vaihtelua. Yksi pelko on jälleen voitettu ja tein sinunkaupat ranskalaisen keittiön kanssa.

Eipä muuta kuin kengänkärjet kohti uutta viikkoa. Helmihetkiä arkeesi toivottaen!

13 kommenttia:

  1. Näytti hyvälle, kivat kuvat! Siinähän se on michelin-tähti sulassa sovussa ranskanpastillien kanssa ;) Punajuuret ja vuohenjuusto on kans hyvä yhdistelmä. Tai niin no, mikä juusto vaan! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuurta on jostain syystä tullut käytettyä ihan liian vähän. Muutenkin erilaiset kokeilut jäävät vähemmälle, jos arki vie mennessään. Tulee vain nopeasti laitettua jotain tuttua. Vuohenjuuston suhteen olen herännyt aika myöhään. Aluksi en pitänyt sen mausta, mutta sitten opin yhdistämään muihin aineisiin. Makean kanssa se sopii tosi hyvin.

      Poista
  2. Pääsisiköhän sitä joskus Ranskaan ja Pariisiin.
    Ranskalaiset korot ja muoti on tiedossani mutta sivistyksessä on aukko ton ranskalaisen viivan suhteen????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä harmittelen, että ei tullut nuorempana reppureissailtua. Silloin olisi kestänyt reissun rasitukset ja univelat paremmin. Ranskalainen viiva tulee siitä, kun listoihin ja luetteloihin laitetaan eteen se pieni poikkiviiva. Mukavaa viikkoa!

      Poista
  3. Ihanat kuvat! Ja tosiaan miten ne ranskalaiset osaakin?? En tajua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pitäisi saada omaan kulttuuriin myös ripaus sellaista tekemisen meininkiä. Tosin kyllähän sitäkin oikeasti on. Uutisten katsominen vain lähinnä masentaa. Aloitin nousukauden keittiöstä, jos vaikka samalla saisi ripauksen ranskalaista asennetta :)

      Poista
  4. eipä ole tullut aiemmin aateltuakaan että tosiaankin ranska vaikuttaa vähän siellä täällä, ihanat ranskantunnelmakuvat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin pitäisi jotenkin saada mämmi ja karjalanpiirakat maailmankartalle. Sinne salmiakin ja ruisleivän sekaan :)

      Poista
  5. Hei kiitos paljon vinkistä! Täähän on ihan pakko ostaa ja käydä ennakkoluulottomasti kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, sinähän oletkin Pariisin ystävä. Tästä kirjasta voisi löytyä kotikeittiöön kivoja juttuja :)

      Poista
  6. Hienot kuvat! Tuo on kyllä ihana idea, että itselle soisi Michelin-tähden. Kannatan ajatusta <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Kotikeittiölle ihan omat ansiomerkit :) Tosin lasten suusta taitaa tulla se totuus ruuan onnistumisesta...

      Poista
  7. Ihana resepti :) Kiitos!
    t. Nelliina

    VastaaPoista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...