torstai 18. kesäkuuta 2015

Juhannus ilman kenkiä, juustojoutsenia ja betonia

Missä kesä tuntuu? Ensin varpaissa ja sitten sydämessä. Nytpä kerron jotain hassua. Varpaiden uittaminen vedessä on lempipuuhaani. Tiedäthän, kuinka ihanaa on istua laiturilla ja heilutella vapaasti jalkoja lämpimässä pintavedessä. Toiset suhtautuvat asiaan vakavammin. On kansoja ja heimoja, jotka kulkevat oikeastaan aina ilman kenkiä. Olen tutustunut tässä kevään aikana myös henkilöön, joka ei kaupungissakaan käytä kenkiä, edes talvella. Miksi?

Miksi ei? Jalkapohjan iho on aivan erityinen. Se tuntee nurmikon, kivien muodot, sileän kallion, hiekan kuumuuden. Tuntoaistit ovat herkimmillään, kun pieni oksa tai terävä kivi raapaisee ihon pintaa.

Kengät vievätkin ajatukset pois hetkestä. Katselemme horisonttiin, näyteikkunoihin ja tulevaisuuteen. Paljain jaloin on pakko keskittyä jokaiseen askeleeseen. Kengät jalassa ei tule huomanneeksi pieniä luonnon yksityiskohtia, irtokiviä, lämpötilan vaihteluita. Huomaamattaan voi astua linttaan jotain arvokasta. Jalat sietävät kylmyyttä melko hyvin, jos ylävartalossa on lämmikettä. Toppatakki päälle ja varpaat vapauteen omassa pihassa, takapihalla, parvekkeella, rannalla.

Samalla mieleen tulee heti miljoona vaaratilannetta. Kengät antavat tietenkin suojaa. Saappaat jalkaan metsään ja tuntemattomiin rämeikköihin. Maalaisjärkeä on lupa käyttää.

Juhannuksena korostuu usein makuaistin merkitys, kun halutaan syödä jotain hyvää. Annetaan pieni hetki myös varpaille. Se tekee hyvää mielelle ja sydämelle.

(Tämän voi tehdä myös turvallisesti esimerkiksi laittamalla erilaisille alustoille tai astioihin hiekkaa, vettä, pumpulia, pieniä kiviä. Lapsetkin tykkäävät tunnustella varpaillaan.)Pöytä on katettu tänä juhannuksena aivan erityisestä syystä. Emme kuitenkaan lähde merta edemmäs kalaan, vaan grilli kuumenee takapihalla. Satoi tai paistoi.


Juhannuksen ei tarvitse olla jotain suurta ja ihmeellistä. Parhaat hetket syntyvät suunnittelematta, paineettomasti ja spontaanisti.


Vielä ei kuki syreeni, eivät pionit tai muut keskikesän kukoistajat. Silti puutarhassa on värejä ja katsottavaa. Alkukesän aikana on tullut harmiteltua moneen otteeseen säätä ja viileyttä. Kesän lomapäivät ovat monelle arvokkaita hetkiä, jolloin ladataan akkuja, kerätään virtaa ja palaudutaan talven koitoksista.  Lämpöä ja aurinkoa tarvitaan. Siitä huolimatta oikukas sää saa ajattelemaan, että on sentään jotain tässä maailmassa, jota ei ihminen hallitse tai digitalisoi oman mielensä mukaan.


Betonista saa tehtyä kaikenlaista kivaa ja yllättävän kestävää. Lehdet alkavat olla jo sen verran isot puskassa, että kohta pääsee taas tekemään betonipuuroa. Viileän kostea sää on oikeastaan siihen ihan hyvä, ettei betoni kuivu liian nopeasti ja sitten halkea.


Tämän kesän ensimmäinen raparperipiirakka on tulollaan...
 

Sinäkin nyt näet sen.
Vaivut katsomaan,
kuinka peiponpoikanen
kurkkii kolostaan.
Näetkö, kun luumupuu
kukkaan avautuu?
Joka vuosi uudestaan
sekin rakastuu. 

(A-M Kaskinen)


Levollista ja lempeää juhannusta Sinulle toivottaen!

22 kommenttia:

 1. Olipa ihana postaus :) Varpaiden uittaminen on itellekin kesällä mielipuuhaa ja harmi kun se unohtuu talvisin. Iloista juhannusta sinullekin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä kylmän sitetokyky olisi parempi, kun uittaisi jalkoja pitkin talvea merivedessä. Eilen oli niin viileä puutarhakutsuilla illan viiletessä, että oli pakko laittaa sormikkaat käteen. Mutta sisulla oltiin silti ulkona :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kaikkea mukavaa oleilua ja nautiskelua myös sinne. Tuntuu, että juhannus tulee tänä vuonna aivan liian aikaisin. Ehkä se tunnelmakin tulee tässä itsekseen :)

   Poista
 3. Hienot joutsenet! Eipä tule noita varpaita uiteltua ja sen ovat näköisetkin... Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on jalkojenhoito jäänyt itselläkin vähemmälle, kun villasukat on jalassa aamusta iltaan :) Se rasvaaminenkin olisi niin yksinkertaista, mutta mikä siinä on, että laiskottaa...

   Poista
 4. Jalkoja uittelen vain lämmitetyssä vedessä enkä muista milloin olisin edes kotipihan nurmikolla kävellyt paljain jaloin. Jospa tänä kesänä :-)

  Mukavaa juhannusta kera grilliherkkujen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen usein miettinyt, että lapset ne osaavat ottaa kaiken irti kesästä. Aikuistuessa sitä tulee karsittua monia kivoja pieniä juttuja pois. Ehkä se johtuu siitä, että lapsilla on ylimääräistä energiaa mielin määrin. Aikuinen kuluttaa akkunsa monissa töissä, ja sitten jo lepotuoli kutsuu nokosille. Mukavaa juhannusta sinne myös!

   Poista
 5. Talvella rakastan mennä saunasta terassille ja upottaa paljaat varpaat lumihankeen. Ihanasti viilentää fiilistä. Mutta onneksi nyt ei ole talvi vaan ihana kesä ♡
  Aivan ihanaa juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se taitaa sitten kuitenkin olla rikkaus, että on neljä vuodenaikaa. Tai onko niitä enää neljää nykyään. Joka tapauksessa mukavaa juhannusta!

   Poista
 6. Ihania ajatuksia, suloisia kuvia ja hei, ihanaa juhannusta - satoi tai paistoi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusaaton ilta oli tosi aurinkoinen meillä, vaikka muuten onkin vähän epävakaista. Ei sentään rakeita ole satanut. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos. Meillä meni oikeastaan jo torstaina juhlinnan puolelle, kun saimme kauan odotetun "vieraan" kotiin. Onneksi on vielä muutama päivä vapaata!

   Poista
 8. Kengät! Joo, ne on ihan hyvä juttu!
  Viehättävät juustojoutsenet!

  Taianomaista keskikesän juhlaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muoteilla saa kivaa hauskuutta arkiseenkin tarjoiluun, ja pikkuväki tykkää myös! Aurinkoa sinne viikonloppuun!

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Grilli on ollut kuumana ja kakkuakin on syöty ihan ähkyyn asti. Kyllä pyöräily kutsuu taas ensi viikolla!

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Pieni sade on saanut vaan luonnon kukoistamaan, ja kukat tykkää. Hauskaa viikonloppua!

   Poista
 11. Ihanaa juhannusta sinne! Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ja sinulle myös hyvää juhannuksen jatkoa!

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...