sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Aasian tunnelmia, riisipaperirullia ja puutarhan kevät

Olen hurahtanut. Ehkä siitä voi laittaa pienen syyn keväälle tai auringolle. Otan kuitenkin siitä kaikki irti, jos vain mitenkään on mahdollista.Yleensä reissun jälkeen ei huvita edes ajatella mitään yltiömäistä kokkailua. Jalat kattoa kohti, telkkari päälle ja nassuun ranskiksia. 

Keväinen tuulahdus sai toisiin aatoksiin. Stockan herkussa oli Asian Fusion -teema, ja tarjolla olikin monenlaista purkkia ja tököttiä. Ota nyt sitten selvää, mikä maistuu hyvälle ja mikä ei. Nappasin kuitenkin reseptivihkosen mukaan ja kotikeittiössä laitettiin hippulat vinkumaan. 
 Aikomuksena oli valmistaa riisipaperirullista kevyttä syötävää. 


Kaapista löytyy teemaan sopiva astiasto, mutta liian harvoin niitä tulee käytettyä.


Pilkkominen on oikeastaan se suurin työ. Rullaaminen sujuu sitten ihan leppoisasti. Täytteeksi graavattua lohta, suikaloitua kurkkua ja porkkanaa, katkarapuja, avokadoa ja riisunuudelia. 
En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt riisipaperia. Ne ovat ihan kovia paketissa, mutta lautasen lämpimässä vedessä ne notkistuvat. Pehmeä riisipaperi levitetään kostealle pyyhkeelle ja sitten vain täytteet päälle ja homma pakettiin.



Teki mieli myös vähän viritellä soijakastiketta. Laitoin kattilaan ihan tavallista soijaa, lisäsin vettä, vähän sokeria, tabascoa, balsamicoa ja sitruunamehua. Pieni kiehautus ja jäähdytys. Se onnistui aika hyvin, mutta toista kertaa en varmaan saa saman makuista. Sen verran säätelin eri aineita. 


Sitten vain dippailemaan. Söimme ne tuoreeltaan, mutta maku oli ihan ok vielä seuraavanakin päivänä.


Ehkäpä tämä on alku jollekin uudelle suunnalle, jota täytyy tutkiskella tarkemmin. Aasian suunnalla on niin pitkä historia taustalla, että ehkä siellä joku viisasten kivi on oivallettu nautinnosta ja harmoniasta.  Olen aina ollut pienten yksityiskohtien ystävä, mutta kyllä sitä välillä isolla pensselilläkin suditaan.  Ehkäpä siis poimin vain rusinat pullasta, ja otan käyttöön omaan makuun istuvat elementit.  Jotain kiehtovaa on siinä, että esimerkiksi tee nautitaan pienestä kiposta nautiskellen. Vähän mutta hyvää, kiireettömästi, läsnä, hetkessä. Tosin selkä ei kestä lattialla tyynyn päällä istumista kovin pitkään :)


Ei tässä kuitenkaan ihan sisällä ole askaroitu, kun sää on ollut aivan loistelias. Koko viikonlopun on aurinko paistanut pilvettömältä taivaalta. Putsailin penkin kivetyksen, jonne kerääntyy aina neulasia ja lehtiä.  Puutarhavajasta lähti tavaraa roskiin, ja muutenkin tein sinne vähän uutta järjestystä talven jäljiltä. Meidän vajassa käy hiiriä. Olen miettinyt, mikä ihme niitä sinne vetää. Nurmikonsiemenpussi oli vähän huonosti kiinni, ja siellä oli ainakin pidetty kekkereitä. Ehkä ne ovat etsineet ruokaa ja syöneet siemeniä?

Terassilla aurinko lämmitti niin mukavasti, että nautiskelin leivän ja kaakaon pihalla. Kärpänen pörräili vieressä ja talitintit pyrähtelivät tonkan kannelle kylpemään. Kansi on niin syvä, että siihen kerääntyy sadevettä. Sinne vain siivekkäät pyrähtävät polskimaan. Voi, kun joku kerta olisi kamera ikuistamassa hetkeä. 
Toivottavasti siellä on päästy nautiskelemaan pienistä hetkistä. Ehkäpä tästä voisi aloittaa vähitellen myös pyöräilykauden. Pientä huoltoa ja putsausta ensin. Kaikkea hyvää viikkoosi toivottaen!

18 kommenttia:

  1. Kauniit kipot ja syömäpuikot!
    Kyllä pitäisi perehtyä enemmän itsekin tuohon ruokamaailmaan!
    Herkullista ja kauniisti kirjoitettu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin siinä makumaailmassa kiehtoo. Eikä terveellisyyskään varmaan pahitteeksi ole. Paljon vihanneksia ja hedelmiä. Sopivaa kesäruokaa :)

      Poista
  2. Herkkua! Joo, siemeniä ovat hiirulaiset olleet etsimässä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin. Arvasin. Nyt loppui buffetti-tarjoilu siltä osin, ja saavat lähteä parempaan "ravintolaan" :)

      Poista
  3. Itse haluiaisin oppia tekemään kevätkeittoa mitä saa aina kiinalaisesta ravintolasta, se vain on niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto onkin todella hyvää. Eikä siitä tule raskas olo. Ehkä niissä ruuissa on jotain ruuansulatusta edistävää maustetta ja aineita, jotka keventävät oloa. Liemi on monen keiton lähtökohta. Pitäsi vain jaksaa tehdä huolella alusta asti ja hauduttaa mausteita.

      Poista
  4. Kiinnostavan erilaista kokkausta. Kauniit astiat :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä sitä taas alkaa heräilemään talvihoroksesta ja tekee mieli kokkailla jotain uutta. Valoisat illat tuovat uutta inspiraatiota ja fiilistä tekemiseen :)

      Poista
  5. Kauniit astiat! Ihanaa, kun tulee kevät ja kesä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Astiat ovat tulleet mieheni vanhempien kautta meille. Olen vähän vierastanut aasialaisen ruuan tekemistä, kun se ei jotenkin kuulu rutiineihin. Ehkä siihen tulee varmuutta, kun tekee enemmän kokeiluja.

      Poista
  6. Oi mitä herkkuja ihan vesi herahti kielelle ja voi tuota teidän kevättä, se on jo niin pitkällä siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa takatalvi kolkutella jo ensi viikolla. Toisaalta saa jaettua kevätpuuhia vähän pitemmälle ajalle. En muista, milloin olisi ollut kevät näin aikaisessa.

      Poista
  7. Vaivan arvoinen ateria, varmaan maistu.Kauniir astiat.Kivan näköinen tuo .kivetys-Ritva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siinä näpertämistä. Pitäisi varata aikaa reilusti, jos isommalle porukalle tekisi syötävää!

      Poista
  8. Tykkään itsekin kiinalaisesta ja aina silloin tällöin tulee piipahdettua syömässä. Teillä jo kevät pitkällä. Meillä vielä lunta ja uhkasivat jonkinlaisella takatalvellakin. No nähtäväksi jää. Kauniit astia muuten :) terkuin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppuna taitaa tulla kylmempää ilmaa tännekin. Juuri, kun on ehtinyt luopua villahousuista :)

      Poista
  9. Voi miten kaunis astiasto! Ja kiva idea muutenkin kokeilla tuollaista jotain ihan uutta ja erilaista keittiössä :) Jotenkin sitä on itsekin aina ajatellut, että tuollaiset aasialaistyyliset ruoat olisivat herkullisia, mutta liian vaivalloisia valmistaa. Mutta eihän tuo nyt kuitenkaan niin vaikealta vaikuttanut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruuanlaittoruoka on myös paikallaan tekovaiheessa. Liian nälkäisenä homma saattaa venyttää pinnaa. Sopii myös teemaksi porukan illanistujaisiin :)

      Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...