maanantai 16. helmikuuta 2015

Pullapäivä Olgan kanssa

Pitkoa, tikkuja, rinkeleitä, kransseja, puusteja. Omat pullamuistot vievät lapsuuden juurille. Mummu teki aina pullapoikia ja pullatyttöjä, joissa oli mehevät rusinat. Silloin oli pöydässä usein myös pitkoja. Muistan myös ne koulupäivät, kun kotiovella vastassa oli lämpimän pullan tuoksu. 

Käsissäni on Olga Temosen tuore pullakirja. Pulla kuuluu Olgan mielestä suomalaiseen kansanperinteeseen, ja siksipä hän haluaakin kirjallaan ylläpitää pullaperinnettä. Mitäh? Onko pulla katoava luonnonvara? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Onko teillä syöty pullaa, nisua tai vehnästä? Tämä makoisa herkku oli ennen vain harvoille tarjolla.  Miten olisi inkivääri-hunajapuustit, raparperipuustit, sitruunapulla tai kookos-valkosuklaapitko... 

Aikaisemmin meillä leivottiin paljon enemmän pullaa. Pakkasessakin oli aina vierasvaraa odottamassa.  Sitten tulivat piirakat, tortut ja kakut. Jotenkin vain pullan tekeminen jäi vähemmälle. Nyt on aika palata juurille.


Oma suosikki on perinteinen korvapuusti, mutta laskiaisen kunniaksi tehtiin palleroita. Minkähän ikäinen olin, kun ensimmäisen kerran osallistuin leivontaan? Ei mitään muistikuvaa. Koneet tekevät taikinan näppärästi, mutta meillä on vaivattu käsin. Aivan mahtavaa venytellä taikinaa kulhosta ja syödä sitä raakana :)


Reseptien lisäksi kirjan alkulehdillä on kattava paketti pullatietoa raaka-aineista ja taikinasta. Eipä se kertaus pahitteeksi ollut. Pullasta löytyy niin monia versioita, että jotain uutta täytyy kokeilla. Sitruunapullan juju on lemon curd -tahna, joka sopii myös paahtoleivälle levitteeksi. 

Lemon curd

50g voita
1,5 dl sokeria
2 tl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1 luomusitruunan mehu + raastettu kuori
2 kananmunaa

Mittaa paksupohjaiseen kattilaan voi, sokeri, perunajauho, sitruunamehu ja kuoriraaste. Kuumenna sekoittaen, kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa sekaan munat. Kuumenna seosta uudelleen sekoittaen muutaman minuutin, kunnes seos sakenee. Jäähdytä.
 By the way. Tahna säilyy viikon verran jääkaapissa.



Pohjalle mantelimassaa, kermavaahtoa ja vähän mustikoita.


Leipominen ja taikinan vaivaaminen ovat myös hyvää terapiaa. Kuinka monta käsiparia mahtuu samaan kulhoon?


Lämmintä pullaa ja kylmää maitoa.


Viikonloppu on sujunut leppoisissa merkeissä. Pitkältä tuntuneen viikon jälkeen lauantaina houkutteli valmis, kiireetön lounaspöytä. Iltariennoksi valitsimme leffan, ja siellä olikin melkoinen vipinä. Noh. Onneksi kävimme ostamassa liput jo päivällä, ettei tarvinnut jonotella. 

Sunnuntaina aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Pulkkamäkeen ei menty, mutta jäälle lähdimme nautiskelemaan. Joskus tähän aikaan vuodesta jäällä on niin paksusti lunta, että kävely on hankalaa. Nyt oli vain hentoinen lumipeite. 

Eipä muuta kuin uuden viikon kimppuun. Pullantuoksuiset terveiset Sinulle :)
Hauskaa lomaviikkoa hiihtolomalaisille!

24 kommenttia:

  1. Pakko myöntää, ettei meidän perheessä leivota pullaa, kun sitä ei syödä. En ole pullaa itsekään syönyt vuosiin, kun ei vain maistu. Mieluummin suolaista piirakkaa. Meillä oli pullapitkot kaaveleita :) Vielä perjantai töitä ja lomille lompsis... mukavaa viikkoa sinullekin toivoo Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma maku olisi myös suolaisten naposteltavien puolella, mutta mies on meidän perheen pullahiiri :) Lämpimänä ja tuoreena pulla on parhaimmillaan, mutta seuraavana päivänä ei maistu enää ollenkaan. Iloista loman odotusta!

      Poista
  2. Mä leivon joka viikko pullaa kun lapset oli vielä kotona. Nyt tulee tehtyä harvemmin, vaikka se onkin mun ehdoton lempparileivonnainen, ja ihan mun bravuuri. Harmillista ettei enää tule leivottua, koska se on vaan niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullan tuoksussa on vain jotain niin houkuttelevaa. En tiedä, miten meilläkin on tullut pitkä tauko leipomiseen. Ajattelin kokeilla kirjasta ainakin muutamaa reseptiä, joista saattaisi tulla uusia lemppareita :)

      Poista
  3. Pullaa <3. Minä postaan pullista vain silloin, kun äiti on kylässä ;). Että tässä talossa on vaaraksi kyllä pullan olla katoava kansanperinne :/.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ihme, että Olgakin on tästä huolissaan :) Muistan, kuinka koulussa köksän tunnilla oikein odotettiin, että saadaan leipoa pullaa. Silloin kaveritkin leipoivat tosi usein. Nyt on tullut niin monenlaista herkkua markkinoille, että perinteisen pullan täytyy korottaa äänensä kuuluviin :)

      Poista
  4. Oi mitä pullia, nam! Täällä jäi laskiaispullien leipomiset sikseen sairastelujen vuoksi, mutta mies toi tänään hyvitykseksi kaupasta laskiaispullan :)
    Kivaa uuden viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti siellä ollaan paranemaan päin. Leppoisaa alkanutta viikkoa myös sinne!

      Poista
  5. Voi kuulinkin tuosta kirjasta radiosta, taisi olla Olga Rockilla haastattelussa. Kyllä meilläkin on aina pullaa tehty tai nisuksi sitä on taidettu sanoa. Äiti teki aina pitkoja. :) Tekee edelleen, mutta hieman harvemmin. Itsekin pidän aina vierasvarana korvapuusteja pakkasessa ja nyt tuli myös tehtyä pitkästä aikaa pyöreitä pullia laskiasipullia varten. Taikinan vaivaan minäkin käsin, onhan se niin rentouttavaa kyllä. :) Mutta totta on, että tulee niin paljon muita leivonnaisia pullien tilalle, ettei mikään ihme, jos ne meinaavat unohtua. Onneksi meillä ei tuo mies niin välitä makeasta, kunhan pullaa on kuitenkin kahvipöydässä. Hän siitä muistuttaakin, että kyllä pullaa olla pitää ja tehdä pitää. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olgan kirjassa on mukavan rento ja mutkaton tunnelma. Taikinan vaivaamisesta tuli mieleen, että olin kerran italialaisella ruokakurssilla. Siellä tehtiin taikinaa pastaa varten, ja joku kysyi, että eikö kannattaisi käyttää konetta. Vetäjä suorastaan kimpaantui ja sanoi, että eieiei. Taikina pitää vaivata käsin ja samalla ajatella lämpimästi vieraita, joille leipomusta ollaan valmistamassa :)

      Poista
  6. Ihanan näköisiä pullia. Enpä ole aikoihin pullaa leiponut, vaikka pullaa rakastankin. Pitäisköhän jonain päivänä tehdä taikina (koneella kylläkin) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on usein kuulunut pyyntö pullan leipomisesta. Eihän se loppujen lopuksi ole iso homma, mutta jostain syystä kakkuja on tullut tehtyä enemmän.

      Poista
  7. Ihanaan blogiisi löysin sattumalta toisten blogien kautta. Tulin heti kurkistamaan ja lukijaksesi jäin.
    Ihanalta näyttää sekä blogi , että pullat! <3
    Itse leivoin viime viikolla kaksi kertaa pullaa ja kaikki meni herkkusuiden suuhun! Mikäs sen parempaa kuin tuore pulla ja kun siihen saa vielä kermavaahtoa! <3
    Ihanaa laskiaistiistaita toivottelee
    Marita Villejä Lupiineja-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet lämpimästi tervetullut lukijaksi. Kiva, että löysit tänne. Siellähän on ahkeroitu, kun kaksi kertaa on pullaa tehty :) Kaikkea hyvää viikkoosi!

      Poista
  8. Onpas herkullinen pulla ja toi kirja on pakko hankkia, sen verran mussa asuu pietä pullahiirtä, hih :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienelle pullahiirelle täytyy antaa välillä naposteltavaa :)

      Poista
  9. Kiva kirja ja hyvännäköisiä pullia leivoit:) itse harmi vain en ole oikein pullaihminen:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä yllätän itsenikin tekemällä sellaista pullaa, joka muistuttaa lähes kakkua. Sellainen sopiva välimuoto :)

      Poista
  10. Vaikka pulla ja tuore sellainen on kyllä herkullisinta mitä tiedän, niin on se minusta pahuksen työlästä tehdä ja siksi on vähän taikinanteot jääneet. Lapsille tein usein taikinan, jota he innolla jyystivät leipoa. Nykyisin valitettavasti ostan pullat valmiina tai raakapakastettuna.Kyllä nekin ihan hyviä on, muttei voita oikeeta pullaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään on todella paljon tarjolla kaupoissa puolivalmista paistettavaa. Kiireiselle ja moneen tilanteeseen sopiva pelastus. Valmiita piirakkapohjia mellä on aina pakkasessa hätätilanteita varten, vaikka kyllä se pohja syntyisi aika nopeasti muutenkin :)

      Poista
  11. En osaa leipoa pullaa ja kun en liiemmin pidä pullasta, niin enpä vaivaudu edes opettelemaan sen leipomista. Anopin luona on tarjolla aina 'pakkopullaa' :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakkopullasta on kokemusta täälläkin. Varsinkin meidän suvun vanhempi sukupolvi ajattelee, että juhlapöydän kruunu on pulla :)

      Poista
  12. Ihana Olgan pullakirja!
    Meillä mies leipoo pullat! Myös syö ne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän perheessä myös mies on innokkaampi pullaa syömään. Kun itse leipoo, saa sellaista kuin haluaa :)

      Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...