tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulutervehdys, herkut, muistelot ja sähläykset

Mitä sinulle kertoisin joulusta? Matkan varrelle on mahtunut erilaisia joulunviettoja. Lapsuudessa monta joulua vierähti maaseudulla. Sitten tuli kuvioihin kaupunkijoulut. Lapsuuden joulussa sai huolettomasti keskittyä omaan viihtymiseen, herkutteluun ja laiskotteluun. Silloin ei tullut mieleenkään ajatella, että aikuisilla olikin aika paljon puuhaa ennen kuin juhlapöytä oli valmiina. Posket punaisina säntäiltiin ladulle, mäkeen ja lumilinnan tekoon. Sisälle osattiin tulla, kun varpaat ja sormet olivat riittävän kohmeessa pakkasesta. Hulmuavat hiukset olivat täynnä huurteisia jääklimppejä, mutta pöytään mentiin lusikoimaan höyryävää keittoa.

Oman perheen mukana aloin myös miettiä tarkemmin jouluperinteitä. Ottaisin mukaan jotain uutta ja jotain vanhaa. Lipeäkalaa en ole oppinut syömään. Pelkkä tuoksu tuntuu irrottavan tapetit seinästä. Toisaalta mukana tuli vapaus. Nyt voimme rakentaa sellaisen joulun kuin haluamme. Samalla tuli myös ripaus vastuuta. Minkälaisen joulun haluan antaa lapsille? 

Voin yrittää rakentaa mieluista joulua perheelle, mutta heitä kuuntelemalla olen löytänyt ne asiat, jotka ovat merkityksellisiä. Tykkään myös tuoda sisustukseen aina jotain uutta. Pikkuväki kuitenkin palauttaa maan pinnalle. " Et kai sä vaan ole heittänyt pois sitä rikkinäistä soittorasiaa." Tutut, vanhat esineet ja koristeet tuovat joulun. Välillä haaveilen joulusta jossain lämpimässä, edes kokeeksi. Ehkä tykkäisin, ehkä en. Jälkipolvi ei halua sellaista ajatellakaan, vielä ;)


Naposteluvarastot on täytetty kohtuudella mutta kuitenkin niin, että jokaiselle löytyisi mieluista syötävää :suolaista ja makeaa. Perinteiset konvehtirasiat, joissa on useampi kerros, taitavat jäädä tänä vuonna hyllyyn. Olen kaivannut Fazerin marmeladisydäntä, mutta silmiini osui vain rasia, jossa niitä on pari kappaletta sekoituksessa mukana. 

Ruokahankinnat pitivät olla valmiina jo alkuviikosta, mutta silti muistuu mieleen matkan varrella unohduksia. Kermaviili, tilliä, sinappia, ja muutama maustekin oli päässyt loppumaan.


Kyllä se joulumielikin sieltä hiipii, kun vähän houkuttelee. Meillä ei kuulu ollenkaan jouluradio. Tykkäisin kuunnella sekalaisia lauluja ilman välissä tulevia uutisia ja tiedotteita. Olenkin surffaillut eri kanavilla suosikkilaulujen perässä.Tonttujoukot silloin varpahillaan....Tulkoon sellainen joulu kuin on tullakseen.

Mitä sitten toivoisin:
Joulurauhaa, mutta kuitenkin kotoisia ääniä elämänmakuisilla mausteilla.
Lokoisaa oleilua ilman kelloa.
Villasukkia, suklaata ja muutama jouluinen ohjelma, joita katsellessa alan haukottelemaan.
Kunnon lautapelimaraton. Scrabble.. täällä jo viritellään asemissa.
Se hetki, kun aaton hulinat ovat ohitse, ja jääkaappi kutsuu hakemaan suolapalaa.
Kinkunsulatuslenkkejä talvisissa maisemissa.
Kaikille mantelisattuma riisipuurossa toivomuksia varten.
Se tunne, kun tajuaa, että nyt ei enää lusikallistakaan jouluruokaa, vaan kaivetaan auto hangesta ja lähdetään pizzalle :)
 

Jaahas, kaikki Nisset, Nasset ja Kaneliomenat. Nyt näyttää siltä, että on aika heittäytyä joulun viettoon. Lämpimin halauksin toivotan sinulle hyvää joulua ja joulumieltä sydämeen

15 kommenttia:

 1. Samoin sinulle toivotan oikein sydämellistä joulua!

  VastaaPoista
 2. Toivotan riemullista joulua ja viettäkää juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella :-)

  VastaaPoista
 3. Itse olen laittanut Youtubesta joululaulut raikaamaan, sieltä tulee nonstoppina kivoja lauluja.
  LÄmpöisen rentouttavaa ja ihanaa joulua <3

  VastaaPoista
 4. Vanhoissa joulukoristeissa on paljon muistoja.
  Lumoavaa ja tunnelmallista joulua!

  VastaaPoista
 5. Rauhallista ja levollista joulua Marianne!

  VastaaPoista
 6. Jouluperinteenne kuulostavat samankaltaisilta kuin meillä,
  jotain vanhaa, jotain uutta...
  Hih! Poikani huikkasi juuri äsken "Äiti, voidaanko tänään hakea pizzaa?"
  Iloista joulunaikaa <3

  VastaaPoista
 7. Ihanaa joulua sinulle ja perheellesi. Joulua pari kertaa ulkomailla viettäneenä huomasimme, ettei se tuntunut joululta ollenkaan. Mutta kaikesta turhasta häslingistä kyllä säästyy. Toisaalta se vähän kuuluu jouluun, että tehdään ja sitten nautitaan. Kaikista parasta aikaa oli se, kun omat lapset vielä uskoivat joulupukkiin ja se riemu ja jännitys, kun pukki tuli. Nyt vaan pitää osata nauttia toisenlaisista riemuista:)

  VastaaPoista
 8. Ihania Joulukuvia-Ritva

  VastaaPoista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...