keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Oma piha vai meidän piha?

Puutarha, oma piha, keskusta, laitakaupunki vai lähiö? Meillä on pohdittu erilaisia asumismuotoja. Nykyinen koti valikoitui monen seikan tuloksena. Olemme asuneet tässä puutalossa yli kymmenen vuotta. Vaakakupissa painoivat palvelujen läheisyys, koulut, päiväkoti ja luonto. Emme asu ydinkeskustassa, mutta lähistöllä on kuitenkin kauppoja, vaikka isompiin marketteihin pitää mennä autolla. Parasta ovat luonto, metsä ja rauhallisuus. 

Vuosien kuluessa on kuitenkin tullut todettua yksi epäkohta. Viikossa kertyy aika paljon autolla ajelemista. On lähes mahdotonta keskittää kaikkia menoja nippuun suunnittelusta huolimatta. Silloin herääkin ajatus siitä, että olisiko helpompi asua lähempänä keskustaa niin, että autolla ajaminen jäisi minimiin.

Nyt on toisaalta oma vapaus, ovesta pääsee suoraan pihalle ja puutarhaan. Mitä keskustassa asuminen toisi mukanaan?


Perhe-elämä on tuonut muutoksia myös kaupparetkiin. Kaikista mieluiten kävisin pienessä ja idyllisessä kaupassa tekemässä hankintoja. Totuus on kuitenkin se, että monet tarjoukset ovat keskittyneet isoihin kauppoihin. Olemmekin yrittäneet keskittää hankintoja ostamalla saman katon alta kerralla enemmän, jotta aikaa jäisi sitten muuhunkin. Lähikaupasta voi sitten tehdä täydennystä.

Miten ihanaa olisikaan herätä aurinkoiseen aamuun, kävisi hakemassa kävelymatkan päässä olevalta torilta tuoreet raaka-aineet ateriaan ja kaikki olisi kiireetöntä. Ei moottoritietä, lukemattomia risteyksiä, jättimäisiä halleja ja isoja kärryjä, musiikkia ja tarjouksia pauhaamassa kaiuttimista.Kun jotain valitsee, niin valitsee samalla jotain pois. Lasten ollessa pieniä on vain saatava arki sujumaan.

Kesän aikana olemme päässeet kokeilemaan myös kaupunkiasumista remontin yhteydessä. Silloin tosin pääsimme poimimaan rusinat pullasta. Mies on lapsuudessa asunut yleensä keskustoissa ja minä puolestaan lähiössä. Olemme jutelleet leikkipaikoista, ajan viettämisestä ja vapaa-ajasta lapsuudessa. Toittuisinko kaupungin hälinään ja katuvilinään? Nyt pääsee omaan maailmaan automatkan aikana. Toisaalta aikaa säästyisi muuhun kuin autolla siirtymieen. Kaikkea on mukava pallotella mielessä ja huomata, ettei täydellistä ratkaisua ole olemassakaan. Lasten kasvaessa voi miettiä tulevaisuuden asumisia ja olemisia. Mikä voisi olla uuden elämänvaiheen ratkaisu, kun herättää unelmat ja mielikuvat eloon?

Viikko on jo puolivälissä, vaikka omat tossut ovat vielä jälkijunassa. Kalenteri taitaa viedä meikäläistä kuin kuoriämpäriä, mutta ehkäpä perjantaina tullaan samaan aikaan maaliin :) 

Mukavaa loppuviikkoa snulle!

8 kommenttia:

 1. Kun pohdimme muuttoa tähän kotiin jossa nyt olemme asuneet tasan 5vuotta pohdimme samoja asioita. Entinen koti on työpaikkani lähellä nyt joudun kulkemaan autolla, mutta nyt mieheni työpaikka on kodin lähellä. Mummolat on lähellä. Kaupat taas vähän kauempana. Kun pohdin noita asioita silloin ennen kodin ostoa työkaverini sanoi että aina molemmissa asioissa on puolensa eikä kaikkea voi saada. Hurjan onnellinen olen täällä "maalla" ja Oulun keskustaan menee alle 30min autolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vietin lapsuudessa usein kesät maalla mummolassa, ja siellä oli lähikauppaan todella pitkä matka. Kesällä se meni kätevästi pyörällä, ja silloin kävi myös kauppa-auto kerran viikossa :) Niinhän se on, että kaikella on puolensa ja eri elämäntilanteissa painavat erilaiset asiat vaakakupissa.

   Poista
 2. Hyvää pohdintaa ja näkökulmia, joita en ole itse tullut edes ajatelleeksi. Jotenkin sitä automaattisesti on ajattellut, että lasten kanssa lähiö on ehdottomasti paras asuinpaikka, mutta kyllä kaupunkiasumisessakin on puolensa.
  Mukavaa viikon jatkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet muuttavat myös ihan pieneen kaupunkiin isoista ympyröistä, ja muutamat saaristoon luonnon helmaan. Ehkä elämän leppoistaminen on monella haaveissa :)

   Poista
 3. Kiva kuvitus pohdinnoillasi, syksyä kerroksittain. Pikkukaupungissa on mahdollisuus asua lähellä palveluita keskustassa ja silti rauhassa. Meillä yhdistyy mahdollisuus omaan rauhaan ja kävelymatkaan torille. Toisaalta isompaa vilskettä kaivatessa täytyy hypätä autoon ja suunnata vaikka Tampereelle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukaupungissa on se hyvä puoli, että asioiden hoitaminen käy melko sujuvasti. Isompia elämyksiä täytyy metsästää sitten muualta. Oih. Kävelymatka torille. Se kuulostaa hyvältä :)

   Poista
 4. Hyvä arki on aina elämys! Elämänmakuisia pohdintoja menossa.
  Me päätettiin yli vuosi sitten hypätä oravanpyörästä ja koti on nykyään etelän auringon alla.
  Koulu ja koti sekä piha ne täältäkin löytyy!
  Tunnelmallisia syysiltoja teille ja anna sydämen päättää valinnoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän valinta kuulostaa aivan ihanalta. Täälläkin mietitään erilaisia vaihtoehtoja. Ulkomailla asumista olisi myös kiva kokeilla :) Loputtomiin ei voi jahkailla. Joskus se askel on otettava. Muuten voi haaveet jäädä toteuttamatta.

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...