torstai 14. elokuuta 2014

Muumitaidetta ja suklaakakkua

Tässä hyppysellinen tai oikeastaan kauhallinen taiteen hurmaa. Miten ammottava aukko olisikaan elämässä ilman Muumeja :) Vihdoin pääsin alkuviikosta Helsinkiin käymään Ateneumissa, jossa on meneillään katsaus Tove Janssonin tuotantoon. Elokuussa tulee kuluneeksi sata vuotta hänen syntymästään, ja juhlanäyttely onkin aivan valloittava katsaus monipuolisen taiteilijan elämään.

Olin suorastaan innostunut näkemästäni, eikä siis pelkästään katsauksesta Muumeihin. Tarjolla oli 14 salia erilaisia teoksia aina lapsuusaikojen luonnoksista viimeisimpiin teoksiin. Mielenkiintoista oli erityisesti nähdä, miten monipuolisesti hän on maalannut paljon muutakin. Esillä oli maisemia, sisäkuvia, asetelmia, abstraktia taidetta, surrealismia ja poliittisia pilapiirroksia. Sokerina pohjalla oli tietenkin katsaus Muumien maailmaan. Erityisen hauskaa oli nähdä, missä vaiheessa hahmot alkoivat ilmestyä kuviin ennen varsinaisten Muumitarinoiden syntyä. Myös hahmojen esikuvat löytyvät ihan taiteilijan lähipiiristä. Innoissani toin sitten muutaman kuvan museon putiikista kotiin kehyksiin.


Katsoin Teemalta dokumentin, jossa kerrottiin, että Muumit vetivät niin suureen suosioon, että monet muut teokset jäivät vähemmälle huomiolle. Näyttelyssä ei jäänyt epäselväksi, että pensseli on viuhunut ahkerasti, ja maalauksia on syntynyt todella runsaasti.

Ei epäilystäkään, että lahjakkuutta oli jo varhaisvuosina roppakaupalla. Äiti oli kuvittaja ja isä kuvanveistäjä. Toven lapsuusajan piirrustuksia oli esillä, ja niistä näki, että kynällä osataan kyllä piirtää rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Siihen vielä taideopinnot päälle, niin legendahan siitä tuli.Jotain erityistä on Muumihahmoissa. Juuri ne taulut lähtivät elämään, ja niissä oli ihan oma tunnelmansa ja tarinan läsnäolo, vaikka esillä oli paljon muutakin.Muumikirjoissa Tove Jansson on näppärästi yhdistänyt kuvan ja tarinan. Kerroksellinen juoni kuljettaa moniin seikkailuihin, joissa jännittävienkin tilanteiden jälkeen koittaa onnellinen loppu. Muumipeikko on Tove Janssonin ensimmäinen alter ego, mutta myös Pikku Myy on ollut erityisen rakas.Tove Jansson onnistuu muutamalla viivalla piirtämään tutun hahmon ja samalla voi aistia tunnetilan.Näyttely oli käymisen arvoinen kokonaisuus. Vielä ehtii käydä 7.9. asti. Kaikesta näkyy, että elämä ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Ahkera ja sinnikäs taiteilija on kulkenut omia polkujaan, eikä se varmasti ole ollut helppoa noilla vuosikymmenillä. Hän on elänyt elämäänsä täysillä ja intohimoisesti. Ehkä juuri siksi on syntynyt värikkäitä tarinoita, joissa on erilaisia tasoja niin lapsille kuin aikuisille.Tulihan sitä Helsingissä käytyä vähän muuallakin. Herkutteluksi meni, kuten kuvasta näkyy. Sää oli helteinen, eivätkä kuumat pikkuputiikit oikein houkuttaneet. Granit oli kuitenkin tsekattava ja Nougat oli myös matkan varrella. Stockalla ihastelin Artekin herkkuja, ja ohimennen vielä Zara, Laura Ashley ja Espan putiikkeja.

Fazerin kahvilassa oli huomioitu Tove Janssonin juhlavuosi monilla herkuilla. Sää suosi terassilla istumista, joten kerrosvoileivät nautin Kämpin suojissa. 


Olimme mieheni kanssa kahdestaan, joten oikeastaan vain hengailimme ympäriinsä. Espan puistossa on kiva katsella ja fiilistellä elämänmenoa, kansallisuuksien ja kielten moninaisuutta, yksittäisiä taitureita esittelemässä osaamistaan, jättisaippuakuplien puhaltelua, musiikkia, istutuksia ja näyteikkunoita. 

Vilskettä ja vilinää oli sen verran, että kotikaupunki tuntuu taas hiljaiselta kuin huopatossutehdas. Elokuun illat jo hämärtävät. Villasukat kutsuvat, ja kohta alkaa baskerikeli kaulaliinan kera. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

14 kommenttia:

 1. Oletpa nauttinut sielun ja ruumiin herkkuja :-) Ensimmäisen muumihahmoni, Muumimamma, olen saanut vuonna -64. Se oli noin 8cm korkea ja mamman käsilaukku on kiiltävää, mustaa keinonahkaa, mutta kädet, jalat ja kasvot ovat aitoa nahkaa. Annoin sen aikoinani pojalleni leikkeihin ja niinpä sitä ei enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä herkku sinulla on ollutkaan. Vuoden -64 hahmo on jo harvinaisuus!

   Poista
 2. Oletko ehtinyt lukea upean elämänkerran "Tee työtä ja rakasta"? Ehdottomasti suosittelen lukulistalle! :)

  On ollut huikeaa saada nauttia Teeman ja Fst:n Tove-dokkareista. Koko juhlavuoden anti on ollut täynnä upeita elämyksiä. Sulla on selvästi ollut iiihana Stadi- ja Tove-päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Kävin hakemassa kirjan, ja se onkin seuraavana lukulistalla :) Olen mielenkiinnolla katsonut Tove-dokumentteja. Olen muutenkin kiinnostunut elämänkerta-kirjallisuudesta kovasti, ja tätä Tove-kirjaa on kehuttu kovasti. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Ihanat Muumit ja iiihanaaa suklaakakkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahviloissa aina arvon leivosten välillä, mutta loppujen lopuksi sitä aina päätyy suklaaseen :)

   Poista
 4. Kuulostaapa kivalta tuo teidän Ateneum-reissu! Muumit ovat kyllä pitäneet suosionsa enkä kyllä ihmettele.
  Ja millaisilla herkuillakin olette herkutelleet, nam! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoista nähdä ensimmäisiä Muumihahmoja. Niissä oli oikeastaan vähän jotain pelottavaakin.Mielenkiintoiset tarinat kestävät sukupolvelta toiselle :)

   Poista
 5. Ihania kuvia! Tuo Toven näyttely täytyykin käydä katsomassa, ettei jää väliin. Muumit kiinnostavat aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen näyttelyä läpimästi. Katsottavaa oli todella paljon :)

   Poista
 6. On söpöjä nuo Muumi taulut, ei voi olla ihastumatta.Kyllä muumi ohjelmia on katottukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusintoja on tullut monta kertaa, mutta aina niihin jää koukkuun :)

   Poista
 7. Kävin myös tänään Ateneumissa. Oli kyllä aivan ihana näyttely! :) Muumit ovat olleet pienestä pitäen sydäntä lähellä ja vanhempana olen ihastunut uudestaan juuri Toven muumeihin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin monipuolinen näyttely. Mikä homma onkaan ollut koota kaikki saman katon alle. Kiva myös, että monet lapsuusajan luonnokset olivat säilyneet :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...