perjantai 13. kesäkuuta 2014

Syksyn tulokkaat, voinappi ja Jane Austen

Vaihteeksi pieni kurkkaus syksyn tuulahduksiin. 70-luvun vaikutteet ja linjat taitavat kurkkia vähän joka kulmalta. Iittala tuo syksyllä markkinoille skandinaavisia sisustustuotteita. Lasien ja astioiden maailmasta valikoima on laajentumassa rohkeasti myös isompien tuotteiden puolelle.

Mitenkäs tässä nyt käy, kun keittiö on tähän asti ollut enemmänkin ranskalaisromanttisen rustiikin puolella? On tässä puhdaslinjaisessa tyylissä jotain viehättävää. Erityisesti silmäni on tykästynyt työpöytiin, joissa on pukkijalat. Niitä on näkynyt retrobuumin myötä monellakin valmistajalla.  Olisihan kotona ollut olkkarissa aikoinaan ajankuvaan sopiva pöytäkin, mutta silloin se ei tuntunut ollenkaan niin houkuttelevalta kuin nyt.


Tanskalainen suunnittelija Cecilie Manz on tuonut ripauksen funktionalismia pieniin seinähyllyihin. 


Valaisinpuolelle on tulossa myös vaihtoehtoja, kuten Nappula-kynttelikkö, Kuukuna-valaisin ja Leimu-lamppu.


Matti Klenellin Kerros-hyllystä saa vaikka lisätason tai tarjottimen.


Niinpä vain tämäkin viikko on päässyt perjantaihin asti. Jotenkin tämä viikko on tuntunut pitkältä, kun viime viikonloppuna ei ollutkaan kunnolla vapaata. Tuuli suhisee ja puut heiluvat oikein kunnolla myrskytuulen kourissa tänään. Lämpöäkään ei ole kuin nipinnapin kymmenen astetta.

Eilen kävin viimeistelemässä silmälasikaupat, ja yhdet sangat sieltä viimein valikoituivat tilaukseen. En jaksanut käydä paikkakunnan jokaisessa putiikissa sovittelemassa. Eiköhän näillä parjää. Pitäisi kuulemma olla vielä ihan omat rillit tietokoneella työskentelyä varten. Eihän tässä muuta sitten ehtisi tekemäänkään kuin vaihtelemaan laseja. Aika bisnes on tuokin toiminta, jos parin vuoden päästä saa hankkia uudet. Pienenä käskettiin syömään paljon voita, että näkö pysyy hyvänä. Taisin syödä sitä liian vähän. Tosin kaveri osti aina sellaisia voinappeja, kun ne oli niin hvviä.

Arvaapa mitä. Katsoin viikolla Jane Austenin romaaniin perustuvan Ylpeys ja ennakkoluulo -leffan. Pukudraama vei mukanaan, ja jäin pohtimaan sen ajan maailman käytöstä ja tapoja. Oikeastaan aihe pyöri naimisiinmenon ympärillä, mutta koko tarina oli rakennettu tyylikkäästi ja tunnelmallisesti englantilaisten maalaisaatelien elämästä. Miten erilainen olisikaan maailma, jos vielä niiattaisiin ja tehtäisiin muita koreografioita. Toisaalta sitä voi pitää jäykkänä, mutta toisaalta se on hauskaa.  Siis. En voisi kuvitella, että naiset eivät voisi käyttää housuja. Koskahan Austen -mekot tulevat arkimuotiin? Hääpukuvalikoimassa niitä onkin välillä näkynyt.

Tänään olisi tiedossa taidenäyttelyn avajaiset ja huomenna nuoren neitokaisen synttärit. Eiköhän näillä saa polkastua viikonlopun käyntiin yskimättä! Kuulemisiin ja leppoisaa viikonloppua Sinulle :)

Kuvat: Iittala/Fiskars

16 kommenttia:

 1. Onpa kivan näköisiä sisustusjuttuja semmoisia tavallisempia.Sinapin keltainen piristää muuten noita vaaleita sävyjä-Ritva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulahduksia lapsuuden sisustustyylistä. Tietyt värisävyt ovat juuri sitä aikaa.

   Poista
 2. Siellähän se vilahti minunkin Teema-teepannu jonka sain viimesyksynä synttärilahjaksi. Makkariin pitäisi löytää lamppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kaunis ja linjakas pannu.Olen aina tykännyt kahvi- ja teepannuista. Sitten tulikin keittimet ja suodatinkahvit :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Täytyy oikein miettiä, mitkä ovat sellaisia esineitä, jotka sopivat nykyiseen tyliimme. Yli kymmenen vuotta maalaisromanttisuutta on tehnyt tehtävänsä, ja aika rajusti saa karsia, jos aikoo muuttaa tyyliä kokonaan :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Mielenkiinnolla odotan, mitä muita sisustustuotteita Iittalaan tulee lähitulevaisuudessa :)

   Poista
 5. Nättiä tuo 70-luku, mutta en osaisi sitä omaan kotiini ottaa. Lapsena tuli jo ko. aikaa katseltua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin aikoinaan myös, että niitä värejä ja tyylejä välttelen. Tietyt ruskean, vihreän ja keltaisen sävyt piirtyivät verkkokalvolle, samoin kuin oranssi. Se tuntui liian pelkistetyltä ja arkiselta. Ihailin ulkomaisten lehtien runsautta ja pehmeyttä sisustamisessa. Kummallista kyllä. Joitakin aikakauden tuotteita voisin nyt laittaakin mausteeksi sekaan :)

   Poista
 6. Mulla olis silmälasikuume. Ei vaan raaskis vielä ostaa uusia kun nykyiset viime kesältä. Mutta rillit on niin iso osa ulkonäköä, että kun kuume nousee, sitä taitaa joutua lähtemään ainakin vähän kokeilemaan... ;)

  Hauskaa vkl! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taas huomasi, että rillejä pitäisi sovitella silloin, kun ei vielä ole paniikkia. Nyt on keväällä ja alkukesästä ollut ihan hyviä tarjouksiakin :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Yhteen aikaan oli kirpparit pullollaan 70-luvun tavaraa, kun monikaan ei niitä halunnut. Nyt taitaa olla toisin :)

   Poista
 8. Mua viehätti erityisesti tuo harmaa lamppu ja ne hyllyköt. Mukavaa viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös tuosta lampusta. Siinä linjakasta ajattomuutta :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...