keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Puhdistavan ahdistava muuttaminen

Kuinka monta kotia tai muuttoa on kertynyt elämääsi? Puolen vuoden sisällä olen ollut muutamassa muutossa mukana, ja sekös saikin miettimään eri koteja, joissa on tullut asuttua. Lapsuudenkotiin mahtui muutama muutto, opiskeluvuodet ja sen jälkeen muuttaminen sekä aikuisiän asunnot. Olihan niitä kertynyt jo ainakin kymmenen.

Minkälainen on stressitön muutto vai onko sitä olemassakaan? Opiskelukämpän tavarat oli aikoinaan helppo roudata uuteen paikkaan. Toista olisi nyt, jos pitäisi vaihtaa taloa. Pelkkä pakkaaminen tuntuu ajatuksena vastustavan. Epämääräisiä laatikoita ja kasoja. Olisiko sittenkin pitänyt merkata sisältö tarkemmin? Onhan toisaalta näitä muuttofirmojakin nykyään. Porukka tulee laittamaan homman pakettiin ja vielä kantavat kaiken uuteen paikkaan. Kätevää. Osaisinko kuitenkaan antaa heidän pakata kaikkea. Miten sitten löytäisin yhtään mitään laatikoista?


Onko asunto loppujen lopuksi oma päätös, vai vaikuttavatko siellä taustalla perheen ja suvun perinteet. Pitäisikö rakentaa oma talo omin kätösin? Uskaltaako sitä tunnustaa, että megalomaanisen rakentamisen jälkeen ei onni mahtunutkaan tupaan?

Ja sitten muuttoapu. Kehtaako pyytää, kestääkö oma selkä tai muiden? Mitä jos joku loukkaa itsensä ja sitten on saikkua loppuelämä. Kuinka moni pyydetyistä tulee paikalle? Pitäisikö muutto hoitaa vaivihkaa ja tehokkaasti ketään vaivaamatta?


Uusi asunto puhuttelee usein siten, että kaikki vanha ei tunnu enää sopivan. Monet huonekalut ovat kuitenkin sellaisia, että niillä on tunnearvoa, tai ne ovat kulkeneet suvussa. Muutamissa ohjelmissa ovat kodin uudet omistajat laittaneet kaikki uusiksi. Missä ne vanhat tavarat ovat? Aivan kuin kaikki olisi aloitettu nollasta. Onko kaikki vanhat laitettu kiertoon, tai mihin ne on hävitetty? Meikäläinen köyttäisi itsensä lipastonjalkaan, että tätä ei kyllä viedä minnekään :) Ehkä toiset haluavat säilyttää historian ja toiset unohtaa sen...

Artek: Rival
Uusimmassa Divaanissa on kiinnostava juttu muuttamisesta (6/14). Joillekin kaksi vuotta samassa asunnossa on pitä aika. Toiset asuvat samassa kymmeniä vuosia. Oletko kuullut koskaan muuttoahdistuksesta? Vapaasti kerrottuna muuton esteenä voi olla monia asioita. Nykyisen asunnon huonot puolet on ainakin tiedossa, ja uusi tuntematon voi vastustaa. Onko kivat naapurit, meteliä, bileitä tai muita ylläreitä?


Lapsuuden muutoista voi olla huonoja kokemuksia, jos muutto ei olekaan tuonut parempaa. Silloin pelätään muuttaa aikuisenakin. Asuntonäyttelyissä saatetaan käydä tiuhaan, mutta kaikista tuntuu vain löytyvän vikoja. Voisiko kysymys ollakin turvallisuushakuisuudesta ja muutoksen pelosta? Toisaalta jatkuva muuttamisen tarvekin voi kertoa jostakin.

Me emme ole itse juuri nyt muuttamassa, mutta siitä huolimatta seuraan asuntotarjontaa ja kohteita. Paikallisessa sanomalehdessä oli tällä viikolla juttu pariskunnasta. Molemmat irtisanoituivat työstä, myivät asunnon, hankkivat varaston ja pakettiauton. Nyt he lähtevät kiertämään maailmaa. Toisille riittää matkailuun se, että on ilmaa keuhkoissa. Pystyisinkö itse tuohon? Pitääkö kaikki muistot olla esineinä. Riitäisikö se, että ne ovat elettynä kokemuksena mielessä?


Asunnon myötä on tullut mietittyä myös ajankäyttöä. Mikä olisi parasta, jos nyt muuttaisin? Tykkään kovasti pihasta ja puutarhasta, mutta en haluaisi sitoa elämääni asunnon jatkuvaan remppaamiseen tai korjaamiseen? Haluaisin, että aikaa jää riittävästi muuhunkin. Erilaiset asunnot ovat kirkastaneet omia luonteenpiirteitä ja mieltymyksiä. Tykkään enemmän sisustaa ja somistaa kuin kaataa seiniä.


Ehkä pitäisikin miettiä muuttoa uudesta näkökulmasta. Tavaroita tulee ja menee. Mitä sanoo sydän? 


Näillä pohdinnoilla leppoisasti loppuviikkoon!

12 kommenttia:

 1. Muuttamisessa tavaroiden pakkaaminen vanhassa ja purkaminen uuteen paikkaan on kamalaa! Ja kaikkea ei vain raaski heittää pois vaikka tietää ettei niitä tarvita ja viimeistään tuleva perikunta ne hävittää surutta.

  Surullisin muuttoni on ollut erotilanteessa, jolloin tavaroita myös jaettiin, vaikkakin sopuisasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt opetella tavaroista luopumista ilman huonoa omaatuntuoa. Kaikkea ei voi säilyttää, ja varastokin pullottaa. Yleensä olen selitellyt niin, että lapselle voi antaa niitä omaan asuntoon sitten, mutta eihän ne kaikki kuitenkaan kelpaa, kun halutaan tehdä oman tyylistä :)

   Poista
 2. Meilläkin takana monta kotia, mutta tässä viimeisimmässä olemme olleet pisimpään tähän mennessä ja huomaan sellaisen muutto-kaipuun - jotta saisi raivata tavaraa oikein kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime muutossa huomasin, että muuton yhteydessä oli helpompi luopua jostain tavarasta, joita olin säilyttänyt. Ehkä siinä samalla mieli uudistuu, kun otetaan askel uuteen.

   Poista
 3. 10 kotia :)
  Lapsena sain lähtemättömän trauman hartiapankkirakentamisesta enkä koskaan haaveillut omasta omakotitalosta. En koskaan. Ja sitten elämän ironia puuttui peliin. Eli asun omakotitalossa. Sattuneista syistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se elämä joskus menee. Lapsuudessa päätin, että kotiini ei koskaan tule muovimattoa ja vahakankaista pöytäliinaa. Niin vain molemmat tuli kuitenkin. Tosin nykyisin käytän tavallisia pöytäliinoja, vaikka niitä saisikin pestä vähän useammin :)

   Poista
 4. Me ollaan viihdytty aika pitkiä aikoja jokaisessa kodissa, mutta nyt kun aloin laskemaan niin on niitä muuttoja silti 6 takana :) Muuttaminen ei ole kyllä yhtään suosikkipuuhaani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan parempi muuttaa vähitellen vai kertarysäyksellä. Viimeksi kannettiin isolla porukalla samana päivänä kaikki. Siinä sitten ihmeteltiin tavarakasan keskellä ja syötiin pizzaa :)

   Poista
 5. Itsekin olen muuttanut useamman kerran elämän aikana ja aina sitä tavaraa on enemmän :) Muuttaminen on rankkaa, mutta toisaalta on aivan ihanaa järjestellä tavaroita uudessa kodissa. Samalla kun pakkaa vanhoja tavaroita pois, ne tulee hyvin käytyä läpi ja laitettua turhat tavarat myyntiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden sisustaminen ja järjestäminen on kivaa puuhaa. Siitä saa jotenkin uutta energiaa ja on kiva miettiä ideoita!

   Poista
 6. Jaa-a. Muutossa on hommansa. Me on muutettu yhdeksän kertaa reilun parinkymmenen vuoden aikana. ;O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinnekin on sitten muuttoja kertynyt. Olen miettinyt, että onkohan sitä vaikeampi muuttaa, jos on oikein isolla vaivalla tehnyt pihat ja remontit. Eihän seuraavilla asukkailla ole sitten samoja tunnesiteitä siihen paikkaan. Laittavat kuitenkin kaiken uusiksi :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...