sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kaupunkielämästä saaristoon, moreenit ja maankohoaminen

Terveisiä ulkosaaristosta! Viikonloppu on tarjonnut isolla kauhalla luontoa ja raitista ilmaa. Meitä on neljä pariskuntaa, jotka kokoontuvat tietyin väliajoin kyläilemään ja vaihtamaan kuulumisia. Yksi pariskunta on ottanut rohkean askeleen muuttamalla kaupunkielämän saaristoluontoon.

Tänä viikonloppuna astuimme saappaisiin ja vietimme aikaa tutustumalla luontoon, polkuihin, rakennuksiin, elämään, kokemuksiin, tarinoihin ja ensituntumaan uudessa paikassa. Kilometrejä kertyy kohteeseen jonkin verran, ja autolla ajaessa ehtii varmasti karistaa monta turhaa ajatusta mielestä. Perillä on vastassa ihan oma maailma. 


Raparperit olivat kasvaneet sen verran, että piirakka-ainekset sai kasaan.


Tämä soppa ei ole hernekeitto, vaan yksi suosikeistani eli avocadokeitto. Siihen tulee himo, eikä valmistus ole ollenkaan hankalaa. Resepti löytyy linkistä: Avocado -keitto


Lähdimme siis porukalla kohti Raippaluotoa, jonne pääsee Suomen pisintä siltaa pitkin. Silta nousee noin 26 metrin korkeuteen ja pituutta on noin kilometri. Silta yhdistää saariston mantereeseen, ja aikoinaan tästä kuljettiin lossilla. Siltaa kannattelevat pylonit ulottuvat 82 metrin korkeuteen. Sillalta onkin aivan mahtavat näkymät merelle ja saaristoon.


Perillä teimme porukalla kävelyretken maastoon ja luontoon. Tummaksi tervattu näköalatorni Björköbyn Svedjehamnissa tarjoaa näköalat ulkomerelle ja maailmanperintöalueelle. Moreenisaaristo on todiste viimeisen jääkauden voimasta, ja täällä maankohoaminen näkyy selvästi. Svedjehamnissa sijaitseva näköalatorni on hyvä levahdyspaikka retkeilijöille ja myös lintubongarit viihtyvät täällä. Nokikanat, tiirat ja merikotkat seikkailevat maisemissa.


Posti kuljetettiin 1600-1800 -luvulla meriteitse  Merenkurkun yli. Vieläkin vuosittain järjestetään postisoutu-tapahtuma soutaen ja purjehtien, vanhanajan tyyliin. Vuorovuosina soutu alkaa Ruotsin tai Suomen puolelta. Tapahtuma kerää yleensä kovasti kiinnostuneita, ja sää aiheuttaakin omat käänteet soudun toteuttamiselle.


Näkötornista maankohoaminen näkyy selkeästi. Saapa nähdä, milloin pääsee autolla Uumajaan :)
Seutu tarjoaa erilaisia erä-ja luontopolkuja, ja myös melojat tykkäävät liikkua näillä seuduilla.


Ulkosaariston luonto on täynnä kasveja, joille sopii karu ja merellinen ilmasto. Kasvillisuus on matalaa. Katajat ja tyrnit löytyvät kivikkojen keskeltä. Täällä kukkiminen voi olla huomattavasti jäljessä mantereeseen verrattuna.


Ihastuin tähän Lene Bjerren luontoaiheiseen kynttilään, joten sehän oli vietävä tuliaisiksi.
Tuleeko sadetta vai eikö tule?


Pariskunta on löytänyt aivan ihanteellisen paikan toteuttaa unelmiaan. Taiteilijalla on oma ateljee merinäköalalla. Isoilta teiltä tuleva meteli ja hälinä on poissa. Seurana on luonnon kiertokulku, merituuli ja luonto sellaisenaan. Saimme viettää mukavan päivän merituulen sylissä. Välillä oli sateen uhkaa, mutta kummasti vain aurinko pilkahteli pilvien välistä. Luontoretken jälkeen saimme nauttia suolaisia ja makeita herkkuja kahvin ja teekupposen ääressä.

Luontoretkeilyn lisäksi meillä on tehty remppaa. Kotistudio on lähempänä valmistumista kuin koskaan ennen. Meillä tuunattiin vähän spottivaloja lauantaina, ja laitankin siitä oman postauksen.

Luonto herätti ajattelemaan monia asioita. Ääriolosuhteissa palataan elämän perusasioiden äärelle. Tuntuu, että siellä maailman ikävät tapahtumat tai uutiset ovat kauempana. Kun ympärillä ei ole kaikkia kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia ja välimatka on pitkä, alkaa slow motion valtaamaan mieltä. Mitäs sitä turhia hosumaan. Onhan päivä huomennakin.  Kohta on jo heinäkuu. Mihin tämä kesäkuu oikein katosi. Kohti uutta viikkoa siis. Kuulemisiin!

19 kommenttia:

 1. Kuvista huokuu luonnon rauha eikä kiirettä mihinkään.Sivummaala asuminen nuorena on helpompaa mutta ikääntyessä on palvelu hyvä olla lähempänä.Kauniita maisemia on tullu oltua samoissa maisemissa.Tuo luontoaiheinen kynttilä on kaunis-Ritva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin näin kesällä paikka on oikea lintukoto. Talvella voisi melkein kuvitella olevansa Lapissa.

   Poista
 2. Upea ulkosaaristo! Merituuli pyyhkäisee huolet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä aika pysähtyy ja samalla eletään sovussa luonnon kanssa. Horisontissa näkyy suuri maailma :)

   Poista
 3. Kauniita maisemia ja herkullista ruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesistö vetää puoleensa. Merta katsomalla näkee monet muutokset säässä ennakkoon. Retkeilyn jälkeen maistuu ruokakin aivan erityisen herkulliselta!

   Poista
 4. Ihania kuvia päivästänne! Kaunista luontoa ja jänniä paikkoja!
  Tuollaiset perinteet ovat niin kivoja ja tärkeitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnon oma huvipuisto :) Helposti jokaisen kiireet ja menot vievät mennessään. Siksi onkin hyvä välillä järjestää kokoontumisia kiireettömästi.

   Poista
 5. Kauniita maisemia. Siellä rannikolla on niin erinäköistä kuin täällä idässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaamisessa on se mukava puoli, että pääsee näkemään erilaisia maisemia virtuaalimatkalle :)

   Poista
 6. Ihania kuvia! Näin kesällä onkin niin ihana olla ulkona :)
  Ja kiitos avokadokeiton reseptistä, sitä täytyy joskus kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sato tai paistoi. Kyllä se aina talven voittaa :)

   Poista
 7. Kyllä olisi varmaan ihanaa asua saaristossa tai ihan meren rannalla. Mekin asumme merikaupungissa, mutta tuo meri on kyllä aika kaukana. Meri on jotenkin niin rauhoittava ja ihana istua rannalla ja vain tuijottaa merta. Upea myös tuo Raippaluodon silta. Eipä ole tullut siellä käytyä, vaikka suomea ristiin rastiin onkin matkattu. Pitäisi joskus poiketa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä voisi merenrantaa hyödyntää enemmänkin, kun se kerran ulottuu ihan keskustaan asti. Kävelyreittinä ranta on erityisen suosittu. Tervetuloa visiitille merellisiin maisemiin!

   Poista
  2. Pitääpä poiketa siellä päin, kunhan saamme tuon rakenteilla olevan ison asuntoautomme siihen kuntoon, että pääsee taas reissaamaan :)

   Poista
 8. Ooh, ihana blogi täältä löytyi ja jäin heti lukijaksi :).

  lloveyourselff.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Ihanat kuvat, varmasti ollut ihana viikonloppu ♥ ♥ Ja miten kaunis tuo kivipolku ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoretki tekee hyvää. Niitä pitäisi tehdä useamminkin. Kaukana kaikesta kiireestä luonnon helmaan :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...