sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Sademetsä ja aavikon helmet

Miten ihmeellistä, että saman päivän aikana voi siirtyä sademetsästä aavikolle. Tänään sen sain kokea konkreettisella tavalla. Olen jo pitkän aikaa haaveillut käynnistä Turun kasvitieteelliseen puutarhaan. Viimeksi olen tainnut käydä siellä luokkaretkellä joskus, mutta silloin taisi olla muut huvitukset mielessä. Tällä reissulla paikka mahtuikin aikatauluun sopivasti. Lämpöä riitti sisällä ja ulkona niin paljon, että ulkokierroksella meinasi mehut loppua kesken. 

Kasvihuoneita on useampia, ja jokaisessa on oma ilmastonsa sekä sinne sopiva kasvimaailma. Rehevät kasvit ja upeat kukat häikäisivät kauneudellaan, eikä ihme, että sinne oli laitettu penkkejä ja tuoleja. Niillä istuessa sai nauttia maailman ihmeistä.Valikoimasta löytyy aivan upea kattaus kaikenlaisia kasveja. Pelargoniat olivat mielettömän isoja, ja mielenkiintoista oli nähdä eri vyöhykkeiden helmiä ja harvinaisuuksia, joita on maailmassa vain muutamia.


Kaktuslajeja oli todella paljon. Isoimmat tavoittelivat kattoa, ja pienimmät piiloutuivat hiekkaan. Isot kasvit kiinnittävät huomion heti, mutta sekaan on piiloutunut paljon muutakin, kun jaksaa etsiä silmillään.
Eniten aikaa vietin tässä paikassa. Ilmankosteus oli aikamoinen, ja vettä tipotteli olkapäille asti. Lumpeet ja pienet kalat uiskentelevat pienessä lammessa. Nämä "lautaset" kestävät jopa ihmisen painon tarvittaessa :)


Ulkopuutarhassa riittää katseltavaa. Siellä on myös omina kokonaisuuksina ruusut, pionit, hyötypuutarha jne. Alueella kertyy askeleita, eikä eväät ole pahitteeksi, vaikka kahvilassakin on tarjottavaa :)


Teemaan liittyvät houkutukset löytyivät Sokkarilta :)


Kasvitieteellinen saattaa kuulostaa nimenä tylsältä ja kuivahkolta. Toisin kävi. Puutarha ja kasvit kiinnostavat meikäläistä muutenkin, mutta tässä kohteessa pääsee kävelemään viidakon keskellä ja katselemaan kaikkea lähietäisyydeltä omaan tahtiin. Ulkomailla on monia kauniita kasveja, mutta täällä on kaikki saman katon alla yhden kierroksen aikana. Se oli rentouttavaa ja kiiretöntä.

Kuvattavaa olisi ollut vaikka kuinka paljon. Siellä olisi voinut tehdä myös muistiinpanoja, kirjoittaa kasvien nimiä ja tietoja. Menin kuitenkin fiilispohjalla, ja ensi kerralla ehkä muistikirja mukaan. 

Tänään oli ensimmäinen kunnon kesäpäivä. Vielä iltakin on ollut lämmin kuin lehmän henkäys. Huomenna pitäisi kääntää kylki kohti Helsinkiä. Kaikkea hyvää alkavaan viikkoon Sinulle!

16 kommenttia:

 1. Todella kauniin näköinen paikka ja ihania kuvia :) Ja mukavaa Helsingin reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Lämmintä on tiedossa ainakin maanantaiksi :)

   Poista
 2. Ihania kasveja. Olisipa mahdollista tehdä omastakin puutarhasta noin upea paikka. Itse haaveilen terassilleni hortensijaa, sitä mulla ei ole koskaan ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilin hortensiaa ensimmäisen kerran viime vuonna, ja se menestyikin ihan hyvin puolivarjossa. Se kukkii upeasti koko kesän. Talvehtiminen ei onnistunut, mutta yritän sitäkin tänä vuonna :)

   Poista
 3. Ihanan näköinen paikka. Meillekin tuli kesä tänään :)

  VastaaPoista
 4. Jälleen upea menovinkki sinulta! :)

  Aurinkoista Stadin viikkoa ja paljon kivaa koettavaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä paikkaa uskaltaa kyllä suositella. Nyt ei vielä ruusut ja pionit olleet ulkona kukassa, mutta katsottavaa oli silti tosi paljon!

   Poista
 5. Tuo kasvitieteellinen puutarha on kiva paikka! Omasta viime käynnistäni siellä on kulunut jo useampi vuosi, pitäisikin käväistä taas uudelleenkin siellä :)
  Mukavaa uutta viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kyllä mennnä uudestaa keskellä kesää käymään uudelleen. Se oli mukava paikka, ja ihan kiva tapa löytää uusia vinkkejä omaan puutarhaan myös :)

   Poista
 6. Vaikka olen Turussa aikoinaan asunutkin, niin en ikinä ole käynyt tuolla kasvitieteellisessä... Upeat kukkaloistot, kuten voi odottaakin :-) Hyvät viikon jatkot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli jotenkin itseltänikin jäänyt käymättä, kun yleensä on ollut niin aikataulutettuja reissuja. Ruissalo on muutenkin viihtyisää aluetta :)

   Poista
 7. Tuonne olisi kyllä tosi kiva päästä käymään, täytyypä laittaa korvan taakse. :) Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäinen kukkaloisto on ulkona varmasti näyttävä!

   Poista
 8. Upeita kuvia! Tuonne täytyy päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskaltaisin suositella, jos vähänkin kukkien ja kasvien monimuotoinen maailma kiinnostaa :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...