lauantai 24. toukokuuta 2014

Kelloton elämä mansikoilla

Miten olisi pieni parisuhdevinkki? No kerron nyt sitten kuitenkin. Tämä viikonloppu sen osoitti, että kesä ja kello eivät sovi toisilleen.  Voisihan sitä sanoa, että eihän se aina tarvitse olla rakkautta ensisilmäyksellä, että kyllä ne oppivat tykkäämään toisistaan ja tulemaan toimeen. Huihai.

Parhaita hetkiä ovat usein ne, kun ei enää tiedä paljonko kello on. Aika menee hujauksessa, ajantaju häviää, eikä sillä enää ole niin väliäkään. Sellaistahan oli lapsuudessa. Syödään, kun on nälkä. Juodaan, kun on jano. Nukutaan, kun nukuttaa. Mistä tähän elämään tuli kellomonster, joka yrittää määrittää, mitä milloinkin kuuluisi tehdä? 


Puutarhaan astuessa olotila asettuu slow-asentoon. Tutkailen lehtiä, silmuja ja nuppuja. Katselen kasvien vointia, mietin kastelua, lannoitusta, harventamista tai pelkästään vain tuijotan tapahtumia luonnossa. Kärpänen pörrää ympärillä, linnut visertävät, pienet ötökät vipeltävät siinä sivussa. Puutarhanhoito kotona on parhaimmillaan kiireetöntä tekemistä, jossa kellosta ei ole hajuakaan.

Sitten tapahtuu kummia. Huomaan miettiväni, että ehkä tuossa välissä ehtisin istuttaa muutaman taimen uudelleen. Kastelisinko kukat nyt vai vasta ruuan jälkeen? Hakisinko huomenna lisää multaa. Meneeköhän kauppa kiinni lauantaina kolmelta vai neljältä? Mistä lähtien kello on alkanut määrittää kaikkea tekemistä? 


Kauanko tässä yhteiskunnassa tulisi toimeen ilman kelloa? Muut hermostuisivat, kun olisin aina myöhässä. Deadlinet paukkuisivat, ja monta mutkaa tulisi matkaan. Olisiko ensin aivan kaaottista, ja sitten tulisi mielenrauha?


Lomalla on juuri parasta se, että voi venyttää aikatauluja, menoja, syömistä, nukkumaanmenoa. Oletko katsonut elokuvan, jossa Tom Hanks joutuu autiolle saarelle, ja asustelee siellä kaverinaan lentopallo, jossa on hymynaama? Olisiko päivän rytmittömyys ahdistavaa, kun aikataulutettua päivää ei olisikaan. Ehkä hetken päästä alkaisi kuunnella kropan viestejä tarkemmin, eikä kellon viisareita. 


Tässä kuitenkin hetki ilman kelloa :) Kesäistä makuvettä saa tiputtelemalla sattumia sekaan.


Meillä on viikonloppu lähtenyt käyntiin mukavasti. Perjantaina kävin kuuntelemassa Anne Kukkohovin (Suomen huippumalli haussa, Koko Suomi leipoo)  esitystä brändäämisestä ja markkinoinnista. Viime aikoina olen kuullut useammasta suunnasta samaa viestiä, että tällä hetkellä halutaan yksilöllisyyttä. Oli sitten kysymys matkailusta, ruuasta, vaatteista, sisustuksesta. Massoille suunnattu tarjonta alkaa olla vähän menneen talven lumia, kun jokainen haluaisi tulla kohdatuksi yksilöllisesti. 

Mittari on hiponut sellaisia hellelukemia, joita yleensä on vasta heinäkuussa. Kävin hakemassa muutaman perennan ja mansikantaimia. Onko puutarhaihmisillä täällä jotain suosikkilajiketta? Kaupassa taimien vieressä pitäisi olla maistiainen :) Polka on ollut yksi suosikkini. Kuvausten perusteella on usein vaikea päättää. Tykkään makeasta mansikasta, mutta usein makeaksi kuvailtu on ollut omaan makuun liian mieto.

Sandaalit on otettu esille ja varpaankynnet lakattu. Toivotan sinulle leppoisia hetkiä ja lempeitä halauksia viikonloppuun

16 kommenttia:

 1. Heipat Marianne ja Terkut terden pesupuuhista ;)
  Kelloton viikonloppu on luksusta, joten lomaa odotellessa. Onneksi ensi viikolla on miniloma, vain kolme päivää töitä. (ja säätiedotuksessa luvattiin tänne meille torstaille vesisadetta ja +16c...)
  Jännää iltaa, 2-0 on hyvä luku :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomalla on just ihanaa, kun voi heilua virttyneissä vetimissä kiireettömästi. Tosin se vaatii sitä, ,ettei aikatauluta mitään ylimääräistä lomalle. Aikamoinen lämpötilan tiputus näistä helteistä. Jänskä finaali-ilta tulossa!

   Poista
 2. Olet kyllä niin oikeassa. Itsekin totesin äidille tänään, että miksi aika menee niin vauhdilla kun touhuilee että viisain olis vain maata tekemättä mitään niin aikakin matelisi vain. Ärsyttävää kun tosiaan tulee juostua kellon kanssa kilpaa. Itse olen kanssa sellainen takapihalla hiipparoitsija, katselen miten puut, pensaat ja kukat voivat ja samalla itsekseni mutisen niille. Vähän hassua mutta ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaamatta se kello ottaa vallan. Niin monet asiat ovat aikataulutettuja ilman,että siihen oikein voi vaikuttaa, ja sitten se voi jäädä päälle, vaikka voisikin olla ilman. Onneksi on paikkoja, joissa tuntuu, että aika pysähtyy. Metsäkävelyllä ja luonnossa sen huomaa :)

   Poista
 3. Yritän viettää kellotonta aikaa aina kun mahdollista, esim. en laita herätyskelloa arkenakaan soimaan, kyllä kolmevuotias tulee herättämään jos pommiin meinaa nukkua :D Kyllä se aika menee niin vauhdilla erityisesti viikonloput! Kesälomaa odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kuinka lapsuudessa oli tärkeää saada se ensimmäinen kello. Heti tuntui aikuisemmalta, kun sai katsoa aikaa omasta ranteesta. Hassua!

   Poista
 4. Puutarhassa ei paljon kelloa vilkuilla ja aika suorastaan lentää. Nyt on saatu nauttia ihanista keleistä ja kauniista vehreydestä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on hellettä riittänyt. Suomi on jännästi sijoittunut, kun pohjoisessa on ollut ihan viileääkin. Näin voi kelit vaihdella. Puutarha-ajasta voisi ottaa vinkkiä. Kasvit mittaavat aikaa ihan eri tavalla, ja kukoistavat, kun sen aika on :)

   Poista
 5. Mä heivasin rannekellon pois omasta elämästäni jo muutama vuosi sitten. Koetan muutenkin tehdä elämästäni, ainakin vapaa-ajalla aikataulutonta, se on niin voimaannuttavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhautta onkin juuri se, kun keskittyy johonkin asiaan tai oleiluun rauhassa :)

   Poista
 6. Oi olisipa ihanaa voida nauttia elämästä ilman aikatauluja.. Pikkulapsiperheessä se on vaan hieman hankalaa ilman, että koko päivän rytmi menee pilalla. Tosin ei sekään tarkoita sitä, että pitäisi koko ajan olla kiire johonkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsiperheessä monet asiat määrittävät aikatauluja, ja siinä on vain usein mentävä mukana. Koulussakin ensimmäisiä asioita on kellon opettelu. Aamulla myös ensimmäisten asioiden joukossa on se, paljonkohan kello on :)

   Poista
 7. Leppoisaa sunnuntaita tännekin. Niin ne ilmat viileni eilisestä huimasti :) Ihanaa seurata kuinka luonto ja kukat ovat heränneet ja joka päivä puutarhassa tapahtuu jotain uutta ja edistystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on hädin tuskin kymmenen astetta lämmintä, mutta pieni sade taitaa tehdä hyvää luonnolle :)

   Poista
 8. Ihanaa tuollainen kun ajantaju katoaa. Upeita tunnelmia ja kauniita kuvia sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin aikuisena niitä hetkiä voisi olla enemmänkin, kun kello ja aikataulut jätetään rannalle!

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...