torstai 28. marraskuuta 2013

Alanvaihtoa ja kohtuullistamista

Milloin on oikea aika vaihtaa alaa? Tämä kysymys on on pyörinyt tapetilla jonkin aikaa, nimittäin ympärillä on meneillään vipinää. Yksi lähti joogaamaan Thaimaahan ja jäi sitten kiertelemään sinne vähän pitemmäksi aikaa. Toinen laittoi akateemiselle alalle pisteen ja laittoi pystyyn kahvilan. Kolmas halusi työskennellä kauniiden asioiden parissa ja alkoi myydä hääpuukuja- ja tarvikkeita. Neljäs alkoi viljellä yrttejä ja luomua. Viides tekee puoli vuotta töitä kuin mielipuoli pitääkseen loput vuodesta vapaata kiertelemällä maailmaa. Kuudes pisti omakotitalon kamat varastoon ja miettii tulevaisuutta. Seitsemäs muutti kaupungista maalle ja haluaa palvella turisteja.

Downshifting eli elämän kohtuullistaminen on monen huulilla ollut pitkään. Toista oli silloin, kun kännykät ja tietokoneet tulivat maailmaan. Kaikki halusivat näyttää kiireisiltä business-maailman tehopakkauksilta. Kiire oli ikään kuin merkki menestyksestä ja siitä, että raha pyörii.

Monille yhteiskunnan vaatimukset, materialismi ja jatkuvan kuluttamisen vaatimukset ovat myrkkyä. Silloin elämää halutaan leppoistaa, keskittyä olennaiseen, perusasioihin ja läheisiin. Oravanpyörästä halutaan hypätä pois, ja tilalle valitaan muita arvoja. Moni kiireen pyörteessä elävä potee jatkuvasti huonoa omaatuntoa ajankäytön vuoksi.


Kohtuullistamisesta on kuulunut myös soraääniä. Joidenkin mielestä se on itsekästä, ja varsinkin epävarmassa taloustilanteessa pitäisi kaikkien kantaa kortensa kekoon työllisyyden lisäämiseksi. Onhan se vastuullista esimerkiksi parikymppisenä miettiä kansakunnan tulevaisuutta, mutta muistelen vaan omaa aikaa, että silloin lähdettiin hengailemaan ihan fiilispohjalta, eikä eläkemaksut olleet ensimmäisenä mielessä :)

Sitten tuleekin seuraava pysäkki, ja tässä tilanteessa on moni tuttavapiirissä. Työtä on tullut tehtyä ja kokemusta on kertynyt. Sitten katsotaan taakse ja eteen. Olisiko vielä jotain annettavaa ihan toisella alalla tai pitäisikö uudistua? Elämän rakenteet ja perhetilanne voivat toisaalta olla sellaiset, että siitä ei niin vain lähdetäkään kokeilemaan siipiä, vaikka mieli tekisi. Helposti elämä valuu siihen, että sitku lapset on ja sitku koulut on käyty ja sitku itsellä on vähän ja siinä se sitten menikin tuumaillessa. Ja onhan se myös taloudellinen kysymys.

Yllättävän moni miettii jotain vaihtoehtoa nykyiselle tilanteelle. Se voi olla uusi ala, välivuosi, virkavapaa, menolippu maailmalle, elämäntapamuutos tai koulutus. Vuodenvaihteen lähestyessä on siis hyvä miettiä tulevaisuutta. Näilläkö mennään, vai vieläkö tekisi mieli kokeilla tehdä jotain uutta?

Rohkeita unelmia päivääsi toivotellen!

Kuva: Weheartit

5 kommenttia:

 1. ♥unelmat on ihania ja tärkeitä...kuvasi herättää monta haavetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein tulee haaveiltua autiosta saaresta - jos siellä toimii netti :)

   Poista
 2. Pidin juuri sapattivuoden ja elokuusta lähtien olen ollut taas töissä. Jos nyt valitsisin alaa, olisi se jotain ihan muuta kuin nykyinen työni.

  VastaaPoista
 3. On tärkeää unelmoida ja ainakin yrittää tehdä siltä kun tuntuu. Jos ei viihdy omassa työssään tai elämässään niin on ihan hyvä miettiä mitä sen muuttamiseksi voisi tehdä :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Näitä on hyvä pohtia välillä. Ystäväni alkoi opiskella ihan uutta alaa syksyllä, ja sen oppimisen ilon ja uuden elämänpolun hehkun näkee hänestä.

  VastaaPoista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...