keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Baby-nostalgiaa penkojaisissa

Tänään on ilmassa ollut nostalgian tuntua, ja sadesää on sopinut siihen aivan loistavasti. Vanhempieni luona on ollut muutama laatikko täynnä vanhoja tavaroitani, jotka vaativat pientä läpikäyntiä. Sieltä löytyi vanhoja vaatteita, käsitöitä ja kouluaikojen tarvikkeita. Roskiin meni paljon tavaraa, mutta joitakin laitoin vielä säästöön.

Aika monet mekot ovat malliltaan sellaisia, joissa on takana napit tai nauhat.  Sitten löysin vielä vanhoja kokeita jostain ala-asteelta. Vähänkö nauratti osa vastauksista. Aina ei ihan ollut selvillä nämä maantieteelliset kohteet. Korvatunturin osasin sijoittaa oikeaan paikkaan. mutta Olavinlinna oli lipsahtanut väärälle puolelle Suomea. Sorry. Maailman hahmottaminen pienenä ei aina ole helppoa, ja toisaalta ei se tuntunut niin tärkeältä silloin, mistä sitä silakkaa pyydystetään. Silloin kiinnostivat ihan muut asiat.

Pinosta erottuivat ne koulutyöt heti, joita oli ollut ilo tehdä, ja ne, joiden tekeminen oli yhtä tuskaa. Vihkoihin olin värittänyt melkein jokaiselle sivulle jotain piirroksia. Nähtävästi ne kaipasivat jotain piristystä, jos muuta kuvitusta ei ollut :)

Tässä muutama vaate, joita meikäläiselle on puettu pienenä. Silloin ei ollut vielä monikansallisia vaateketjuja kotinurkilla. Toisaalta aika paljon oli koristelua, pitsiä ja röyhelöitä. Värimaailmasta ja kuvioista näkee myös eri vuosikymmenten vaikutteet.


Tässä ahkeroinnin tuloksia. Muistan kuinka rypistetystä silkkipaperista tehtiin monenlaisia askarteluja. Kirjaimet väännettiin kieli keskellä suuta. Vastaavanlaista kaunokirjoitusta ei taida nykyään enää olla. Ainakin meidän jälkikasvun kirjaimet ovat olleet erilaisia.


Onko sinun vaatteita tai tarvikkeita lapsuudesta vielä säästössä? On aika tavallista laittaa tavarat myös kiertoon. Muuton yhteydessä olen laittanut pikkuväen vaatteita pois, mutta joitakin helmiä, joilla on ollut erityinen merkitys, olen säästänyt.


Penkojaisten päätteeksi siemailin vielä kupin teetä omenapiirakan kera. Lukemisena vanhempien luona oli Sinooperin askartelulehti, jossa oli jouluisia vinkkejä.


Muutama pahvilaatikollinen tuli kahlattua omaa lapsuutta ja nuoruutta läpi. Sitten oli iso pino kortteja, kirjeitä, julisteita, bändien fanitusrekvisiittaa, lehdistä leikeltyjä kuvia jne. Tyttäreni oli käynyt viikonloppuna niitä läpi myöskin, ja hymyä oli pukannut kovasti niitä katsoessa. Kaikkea ei kuulemma saanut heittää pois, joten kiikutin sitten pussillisen tavaraa vielä kotiinkin.

Onpahan taas tullut yksi nurkka elämästä putsattua. Vettä sataa edelleen. Olisipa kiva, kun aurinko pilkahtaisi edes loppuviikosta vähän. Kuulemisiin :)

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Noista ajoista ei ole oikein tarkkoja muistikuvia, mutta ihan kiva oli hypistellä nuttuja :)

   Poista
 2. Oi miten ihania aarteita, noita kannattaa tosiaan säilyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea ei voi mitenkään säilyttää, mutta jotain on jäänyt muisteltavaksi :) Askarteluja oli kiva käydä läpi.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. :) Tyttäreni on halunnut heittää pois monta omaa tavaraansa, mutta olen yrittänyt silti laittaa niitäkin säästöön.

   Poista
 4. Voi kun olisi itsellekin säästetty! Ihana oli varmaan noita penkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leluja minulla ei ole oikeastaan säästynyt montakaan. Ovat ehkä menneet rikki tai roskiin muuttaessa :)

   Poista
 5. Ihanaa fiilistelyä!! :) Aivan ihania juttuja! :) Meidän porukat on säästäneet aika paljon tavaraa mun lapsuudesta, ja oikeastaan vasta viime vuosina ovat alkaneet karsimaan. Itselle jotenkin aivan huikeita juttuja ovat olleet tavarat vanhempien lapsuudesta, vaatteet ja kerätyt tulitikunkannet ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun niin vanhoja juttuja on säästössä. Niissä on pala historiaa ja elettyä elämää mukana.

   Poista
 6. Tosi kivoja muistoja! Nuo silkkipaperiaskartelut on niin tuttuja omilta kouluajoilta, ja toki kaunokirjoitus myös :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoituksen koukerot ovat vain vähentyneet eri vuosikymmenillä, ja nyt ne on taidettu karsia lähes kokonaan :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...