sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Hot chocolate ja suosikkileivät

Tämä päivä lähti liikkeelle höyryävän kuuman kaakaon voimin. Olenhan toki vannoutunut teen ystävä, mutta kuuma suklainen maito on myös vastustamaton herkku. Samalla ajattelin kuinka ihanaa olisi saada kaakaon pariksi tuoretta ja lämmintä leipää.

Arjen Lämpöä -kirjassa Riikka Juvonen kirjoittaa leivästä kauniisti.

" Naiset ovat kauniita leipoessaan. Vaivatessaan taikinaa he tuntuvat täyttävän ikiaikaista tehtävää. Leipä on kasvanut maassa, jota sukupolvi toisensa jälkeen on kyntänyt ja kylvänyt, sade kastellut ja aurinko valaissut. Pellon yllä on livertänyt kiuru ja sateenkaari koskettanut tähkäpäitä"

Välimeren ruokakurssilla  italialainen vetäjä sanoi, että hän ei käytä taikinan tekemiseen koneita. Taikina täytyy  valmistaa käsin samalla miettien niitä läheisiä, joille ateriaa valmistaa. Mikä ihana ajatus taustalla onkaan, vaikka laitteet helpottavatkin monen arkea.

Mikäpä onkaan ihanampaa kuin pullan tuoksu, joka leijuu vastaan pihalle saakka.


Mikä on sinun suosikkileipä? Pehmeä, vaalea, ruis, kova, patonki, limppu, näkkäri, sämpylät? Tykkään eniten ehkä ruisleivästä. Esimerkiksi jälkiuuniviipaleet ovat olleet suosikkini jo vuosia. Tuore patonki on aivan herkkua. Sitten tykkään myös juusto- ja porkkanasämpylöistä.


Leipävalikoima on kaupoissa nykyään todella laaja. Kokeilen uutuuksia, mutta usein palaan sitten kuitenkin vakkarivalintoihin. Leipäkoneet olivat jossain vaiheessa todella kuuma hitti, ja alkuinnostuksen jälkeen se päätyi monella varastoon.

Isovanhempien kotona tehtiin  pienenä ohraleipää usein, ja se oli erityisen hyvää tuoreena. Monet leipomiseen liittyvät tuoksut liittyvätkin lapsuuteen.  Arkeen pitäisi nykyään mahduttaa niin  paljon kaikenlaista, että aina ei aika riitä leipomiseen. Siksipä sitä ilahtuukin, kun joku on viitsinyt nähdä vaivaa leipomalla tuoretta leipää aterialle.


Arjen lämpöä kirjassa teksti jatkuu  näin:

" Tuskin mikään maistui niin hyvältä kuin kuuma, juuri uunista otettu leipä, jonka päällä voi suli. Lasillinen kylmää maitoa mukaan ja herkkuateria oli valmis"

Pullan- ja laiväntuoksuista herkkusunnuntaita teille kaikille!

6 kommenttia:

 1. Sihti- ja kauraleipä ovat kyllä parhautta! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on tykätty kauraleivästä :)

   Poista
 2. Sihti- ja kauraleipä ovat kyllä parhautta! :))

  VastaaPoista
 3. Ehdottomasti saaristolaisleipä *mums*

  VastaaPoista
 4. Me ollaan kyllä melko kovia leivän syöjiä, se leipäkonekin löytyy! :D

  VastaaPoista
 5. Ihanan näköistä kaakaota! Tuore leipä on aina hyvää!

  VastaaPoista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...