torstai 8. elokuuta 2013

Luonnosta pöytään

Loppukesällä on mukava herkutella tuoreilla vihanneksilla ja marjoilla. Meillä on pöydässä ollut uusien perunoiden lisäksi ainakin tuoretta sipulia, persiljaa, tilliä, purjoa, punajuurta ja porkkanaa. Persiljanipusta on helppo napsia vihreitä väripilkkuja vähän jokaiseen ruokaan.

Välillä kaipaa myös uusia reseptejä tai vinkkejä luonnon antimien hyödyntämiseen. Löysin Marimekon sivuilta Ravintola Juuren tekemiä ohjeita, joista poimin yhden tähän. Erilaisia kukkia ja kasveja voisi hyödyntää enemmänkin kokkauksessa. Jotenkin olen ollut varovainen niiden suhteen. Ehkä kasvien lisätuntemus toisi rohkeutta ja uskallusta enemmän. Oletko sinä hyödyntänyt luonnon kasveja leipomisessa tai ruuanlaitossa?

Mesiangervo crème brûlée
  
noin 2 l kermaa
mesiangervon kukkia
400 g sokeria
20 keltuaista
ruokosokeria

Laita kerma, sokeri ja mesiangervo kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen. Ota sivuun, laita kelmu päälle ja jätä hetkeksi maustumaan. Erottele keltuaiset. Siivilöi kerma toiseen astiaan. Lisää tarvittaessa kermaa, jotta lopullinen määrä olisi kaksi litraa. Kaada lämmin liemi keltuaisten päälle koko ajan sekoittaen. Siivilöi massa vuokaan. Peittele vuoka foliolla ja kypsennä 90–95 asteisessa uunissa, kunnes brûlée-massa on kiinteää. Ota uunista ja jäähdytä kylmäksi.

Ripottele päälle ruokosokeria ja heiluttele vuokaa siten, että pinta on kauttaaltaan peittynyt. Kaada ylimääräinen sokeri pois. Lopuksi sokerin voi karamellisoida kaasupolttimella ennen tarjoilua.
 

 Kuva ja resepti: Marimekko ja Ravintola Juuri

6 kommenttia:

  1. Olen leiponut kukkaissokerikakkua, johon kuivatan maitohorsman kukkia. Kukista tulee kuivattuna tummansinisiä. Ne ovat todella kauniita. Muita luonnon kasveja en ole käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas mielenkiintoista käyttää maitohorsmaa kakkuun :)

      Poista
  2. Todellakin herkulliselta kuullostava resepti! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuo kerman määrä hirvittää, mutta eihän sitä tarvitse kokonaan yksin syödä :)

      Poista
  3. Aikas vähän on tullut luonnon kasveja hyödynnettyä. Oikeastaan vain nokkosta on tullut kerättyä, ja käytettyä mm sämpylätaikinassa :) ihanan kuuloinen resepti! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy varmaan lähteä kasvikirjan kanssa luontoon etsimään sopivi aineksia. Toisaalta pitäisi varmistua myös kasvien puhtaudesta, ettei vieressä mene moottoritie tai koirien ulkoilureitti.

      Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...