perjantai 12. heinäkuuta 2013

Vieraita ulkomailta

Mitä näyttäisit kotipaikkakunnaltasi ulkomaalaisille vieraille? Tämän kysymyksen olen joutunut esittämään muutaman kerran itselleni. Arjessa oman paikkakunnan tarjontaan jotenkin sokeutuu. Monet kohteet tuntuvat niin tavanomaisilta omassa arjessa, että ei enää osaa katsoa niitä tuorein silmin.

Viime kesänä meille tuli kyläilemään sukulaisia ulkomailta. He viettivät kuukauden Euroopassa matkustellen ja tulivat sitten Italiasta, Venetsian kautta Suomeen. Mietin mitä ihmettä heille voisi näyttää Euroopan historiallisten nähtävyyksien jälkeen. Ei ole Pisan tornia, ei Eiffeliä, Venetsian kanaaleja, New Yorkin tai Lontoon sykettä.


Lisäpohdintaa vierailulle toi se, että he saapuivat juhannuksena, jolloin kaikki paikat ovat kiinni. Kiinnostaako heitä metsä, hyttyset, nokipannukahvit ja vihtominen saunassa. Sen jälkeen pulahdus veteen ja palan painikkeeksi makkaraa?


Päädyimme tarjoamaan mahdollisimman kotoisaa oleilua. Ja kaikkien niiden nähtävyyksien jälkeen se olikin oikea valinta. Arvaatko myös miksi. Nähtävyyksiä pääsee kuka tahansa turisti katsomaan rahalla. Toisen kotiin ei niin vain mennäkään. Vieraamme olivat kiinnostuneita ihmisten arjesta ja asumisesta, elämisestä. Miten suomalaiset asuvat, miten talot on rakennettu, mitä materiaaleja käytetään, kylppärit, sauna, tapetit, keittiö ja muut kiinnostivat, kuten myös leivonnaiset ja ruoka.

Näinhän se on itsellänikin. Ulkomaille matkustaessa nähtävyydet on äkkiä katsottu. Sitten kuitenkin kiinnostaa paikallisten elämä ja asuminen, se oikea arki turistivirtojen taustalla.


Vieraamme olivat iloisia siitä, että he saivat luvan tulla kotiimme. Meillä ei ole aina tarjota maailmanluokan metropoleja, mutta meillä on jotain ihan muuta. Vieraanvaraisuus ei ole rakennuksissa, teissä ja pilvenpiirtäjissä :)

Kuvat: Weheartit

4 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä niin totta :) Vieraat osaavat varmasti arvostaa sen oikean elämän näkemistä.

  Riippuen tietysti vähän siitä, mistä vieraat tulee, mutta kyllä joillekin Suomi on eksoottinen paikka. Kerran näin japanilaisturistin kuvaavan innostuneena kyykkyasennossa pulua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä puhdas luonto, metsät ja myös terveydenhuolto tuntuvat kiinnostavan. Kotimaisemien arvon ymmärtää usein vasta sitten, kun on käynyt muualla :)

   Poista
 2. Koska oma kotikaupunkini on taitaa olla Suomen vilkkain turistikohde kesällä, haluan aina näyttää vierailleni sitä Porvoota, jota turistit eivät näe. Toki ranta-aitat ja vanha kaupunki katsotaan, mutta nekin sellaisesta näkövinkkelistä, ettei ihan itse olisi heti honksannut ;)

  Olet oikeassa, että ulkomaisille vieraile juuri terveydenhuoltomme on ihmetyksen kohde, hyvässä mielessä. Varsinkin yhdysvaltalainen sukulaisemme jaksaa aina äimistellä sitä. Mutta se meidän arki ja sen elämän viehättää ulkomaalaisia eniten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, että pidät yllä turisti-infoa niistä puolista, jotka eivät aina päädy virallisiin esitteisiin :)

   Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...