maanantai 27. toukokuuta 2013

Nuukuudesta taidetta :)

Heissulivei. Nyt starttaa uusi viikko asialla ja viihtellä, ja onpa muutama vitsikin livahtanut postauksen loppuun. Säästäväisyys merkitsee itselleni arjen luovuutta. Voisiko esimerkiksi jonkun tuotteen käyttää uudelleen, sen sijaan että ostaa aina uuden? Tai sitten mietin jollekin tavaralle uuden käyttötarkoituksen.

Toiset keräävät talteen kaiken löytämänsä, käyttävät lahjapaperit ja narut uudelleen. Suomessakin on edetty pula-aikoja eikä maailman taloustilanne näytä kovin valoisalta nytkään. Maaseudulla ei myöskään  ole ollut kauppoja, joista olisi aina saanut tarvitsemansa. Silloin oppii myös virittämään ratkaisuja kotitarpeisiin.

Pirkka-lehden niksipalsta on myös esimerkki säästäväisyyden maustamista kekseliäisyydellä. Omavaraisuus on monessa kaupunkiasunnossa hankalaa. Pieniä asioita voi tehdä, kuten kokeilla kasvattaa yrttejä, leipoa, tai poimia vaikkapa marjoja. Monet harrastavat myös viljelypalstoja.


Mikä ero on sitten sanalla pihi tai esimerkiksi nuuka? Synonyymisanakirjan mukaan sanan pihi synonyymeja ovat kitsas, saita ja kitupiikki. Nämä kuulostavat korvissani negatiivisilta. Tulee mieleen Aku Ankan tarinat, jossa yletön saituus ei salli myönnytyksiä henkilölle itselleen eikä ympäristölleen. Silloin voi happi loppua kaikilta. Erilaisissa elämäntilanteissa säästäväisyys voi olla joko välttämätöntä tai vapaaehtoista.

Omassa arjessa katson ruokakaupan tarjoukset. Isoissa hankinnoissa en myöskään ryntää sokkona ostoksille, vaan vertaan hintoja. Eri liikkeiden kilpailu keskenään hyödyttää silloin myös asiakasta. Monet keksinnöt lähtevät myös jostain arjen tarpeesta. Jonkun hyvästä niksistä voi tullakin uusi liikeidea.

Nuukuuden voi viedä myös maineeseen, ja näin on tehnyt paikkakunta nimeltä Laihia. Se on onnistunut luomaan brändin itselleen säästämisestä, ja löytyypä kunnan kotisivuilta myös vitsiarkisto.Laihialaisvitsejä olen kuullut jo kouluajoista lähtien. Paikkakunnalla on myös Nuukuuden museo.


Tässä pieni välipala maanantaille :

Laihialainen kesäkeitto: lämmintä vettä kukkalautasella
Laihialainen sähkösauna: naulataan sähkölasku seinään, ja hikoillaan sitä katsellessa.
Laihialainen turvavyö: kravatti oven välissä

Laihialainen häämatka: Sulhanen tapasi naapuripitäjässä tuttavan häiden jälkeen. "Mikseikäs morsian oo mukana", tuttava kysyi. "Moon yksin, ku se on käyny täälä jo aikasemmin"

Laihialaiset latotanssit: Tanssitaan sukkasillaan, ja kuunnellaan naapuripitäjän orkesteria.
Laihialainen partakone: Tylsä terä. Vesi tulee silmistä ja vaahto suusta.

Tässä muutamia, joita mieleen tuli. Positiivista on se,että nuukuuden taito on käännetty voimavaraksi ja kyvyksi nauraa itselleen. Toisaalta vitsien alkujuuret ulottuvat luultavasti sellaiseen aikakauteen, jolloin oli vitsit vähissä ja karu arki totta.

Onko sinulla kokemusta hyvistä nikseistä tai arjen luovuudesta ekoilussa?

Tsemppiä uuteen viikkoon kaikille!
Arvonta on käynnissä, joten tästä pääset klikkailemaan mukaan: Arvontaan

Kuvat: sxc

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...