keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Appelsiinifestivaali ja muuta säpinää

Hedelmien ja vihannesten ympärille loihdittavat teemajuhlat ovat mielestäni hauskoja. Juhlan taustalla on yleensä jokin tarina, josta kaikki on lähtenyt liikkeelle. Matkan varrella alkuperäinen syy saattaa tosin hieman hämärtyä, kun yhteinen hauskanpito alkaa.

Italiassa on mm. appelsiinifestivaali, pienellä paikkakunnalla nimeltä Närpiö järjestetään kesäisin tomaattikarnevaalit. Oulussa oli joitakin vuosia sitten Valkosipuliyö-tapahtuma, joka on muuttunut nykyään toisentyyppiseksi tapahtumaksi. Oliivien, viinivalmistuksen ja muiden ruoka-aineiden ympärille on osattu kehittää mielenkiintoisia tapahtumia, joissa jokin raaka-aine, valmistustapa tai kasvun ihme on pääosassa.

Perunan ympärillä voisi olla enemmänkin säpinää. Pottu on ollut kautta aikojen perinteikäs syötävä, josta kotona loihditaan monenlaista. Lajikkeitakin on todella paljon, ja tietämys niistä voisi olla hyväksi. Helposti tulee ostettua muutamaa tuttua lajiketta. Samalla on kiva kokeilla erilaisia mausteita, marinadeja, hilloja, piirakoita ja mehuja.


 Tästä tulikin mieleen muisto jostain vuodelta kuokka ja miekka:

Peruna on pyöreä,
peruna on soikea.
Peruna on ruoka
ihan oikea.
Perunan kun suuhun vie,
sillä alkaa pitkä tie
Vatsassa sen paras paikka,
eikös lie?
Hei, hei peruna!

Miten ihmeessä sitä jää mieleen tällaiset lorut. Varmaan olisi hyödyllisempää tietää monimutkaisten planktonien elämästä enemmän, taivaankappaleiden liikkeistä tai maaperän kerrostumista. Mutta ei. Mulle jäi mieleen perunaloru. Onko tämä sitten sitä kuuluisaa yleissivistystä vai jotain ihan muuta :)

Juhlan perusteeksi ei välttämättä tarvita jättimäistä satoa. Kekkerit voi laittaa käyntiin vaikka sitkeyden palkintona. Vuosien kokeilun jälkeen tuli yksi viinirypäle, tai pieni tomaatti. Yes-Yes. Iloitaan siitä!

Kuva: Weheartit

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Mihin kaikkeen järkevään sitä vapautuisikaan päässä tilaa, jos siellä ei olisi tällaisia lurituksia :)

      Poista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...