perjantai 29. maaliskuuta 2013

Tarinoita teekupin ääressä

Juhla- ja vapaapäiviin varautuminen sisältää monia tarpeellisia asioita, kun pienet erikoiskaupat ovat kiinni. Tämä tarkoitti harkittua visiittiä suklaa- ja teeputiikkiin täydentämään teevarastot. Kauppa, jossa käyn on todella pienen pieni putiikki, joka muistuttaa Tukholman vanhan kaupungin pieniä kauppoja.

Oven ulkopuolella on vanha kulunut tuoli, jossa on yleensä jokin kukka-asetelma. Oven kello kilahtaa aina avatessa, ja sisään astuessa vastaan tulee ihana tuoksujen sekamelska. Erilaiset suklaat, teelaadut ja vastajauhettu kahvi ovat houkutteleva yhdistelmä. Katosta ja hyllyiltä roikkuu talonpoikaisia esineitä ja vanhoja pannuja. Tällaisissa kaupoissa on tunnelmaa, ja niissä on kiva käydä.

Löysin muuten kaapista tällaisen lastenkirjan, jossa kerrotaan pääsiäisen vietosta. Pieni teehetki kirjan parissa viritti monia ajatuksia, kun tutustuin perinteisiin. Sirpa Karjalainen ja Eva Karaft ovat todenneet mm. seuraavaa. " Ennen vanhaan pitkäperjantaina pukeuduttiin tummiin vaatteisiin. Ilonpito ja nauraminen oli ankarasti kielletty.  Ei saanut hymyillä niin, että hampaat näkyvät. Ruokapöytään mentiin vasta auringon mentyä mailleen. Piti tyytyä sellaiseen ruokaan, jota saattoi syödä keittämättä. Syötiin kapakalaa, silakkaa ja kuivaa leipää. Mämmi sopi myös hyvin, koska sitä pystyi syödä kylmänä joko semmmoisenaan tai leivän päälle levitettynä."

Eipä tosiaan ole tullut mieleen laittaa mämmiä leivän päälle. Joka tapauksessa meillä valmistellaan kohta pääsiäisateriaa, ja tiedossa on myös perinteinen pääsiäismunien koristelu :)


Tässäpä tällä kertaa teehetken ystävät. Isoäidin erikoinen ja Keisarin unelma. Molemmat ovat hedelmäisiä, kevyitä, makeahkoja ja keväisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...