maanantai 11. maaliskuuta 2013

Pilipali-hölynpöly-mullinmallin

Moni on kuullut sanonnan: "Viisas kuin pöllö". Tässäpä tulee nyt sitten pohdintaa heti viikon alkuun. Mitä sitten on viisaus? Pitäisikö tietää vähän paljosta, vai paljosta vähän. Pitäisikö olla jonkin erikoisalan asiantuntija? Toisaalta on kirjaviisautta ja käytännön viisautta.

Ennen nettiä monet tutkimustulokset olivat vain harvojen saatavilla. Kirjastot ovat aina palvelleet meitä, mutta osa tiedosta on ollut keskitetysti merkittävien kirjastojen hallussa. Netti-aikakaudella meillä on pääsy monien sellaisten tietojen alkulähteille, joista osattiin vain unelmoida aikoinaan. Onko meillä sitten viisautta ymmärtää sitä tietoa, joka on suhteellisen helposti saatavilla?


Toisaalta ei tieto ole kaikkien saatavilla. Digitaalinen eriarvoisuus on tätä päivää. Kaikkialla maailmassa ei ole edes sähköä. Toisaalta kaikilla ikäihmisilläkään ei ole taitoja netin käyttämiseen tehokkaasti.

Mikä sitten on turhaa tietoa? Siitä on varmasti monia mielipiteitä. Yhden katsauksen nippelitietoon tarjoaa kirja nimeltä Schottin sekalaiset, josta löytyy mm. seuraavia asioita, joilla aivojen kovalevyä voi tänään turvottaa.

M (mint) on soittamaton levy (vinyylilevyjen kuntotaulukko)
Kuningas Arthurin hevonen oli nimeltään Lamri
Vapaudenpatsas painaa 229 tonnia
Kalotti on mm. pieni, pyöreä ja lieritön päänmyötäinen päähine (muitakin merkityksiä on)
Gopak on kansantanssi
Ernest Hemingway sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon 1954
Keskikokoiset kananmunat painavat 53-63 g
Nooan arkissa oli yksi ikkuna

Ja lopuksi vielä. Kimpoavia sanoja ovat Schottin sekalaisten mukaan:

siksak, pingpong, ratiriti, pilipali, hölynpöly, sikinsokin, mullinmallin, hyrskynmyrskyn, ympäriämpäri, hujanhajan, hissunkissun, kiikunkaakun, mielinkielin, nippanappa

Viisautta vai turhaa tietoa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...