sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Rakkaudella valmistettu

Kahta en vaihda. Toinen on oliiviöljy, ja toinen on basilika. Ruuanlaitto on aina kuulunut harrastuksiini, mutta muutama vuosi sitten hakeuduin Välimeren ruokakurssille hakemaan uutta inspiraatiota ruokiin. Kaupasta tulee helposti poimittua rutiininomaisesti ne samat pakolliset tavarat. Hevi-osastolla on houkuttelevia hedelmiä, mutta ei niistä oikein aina tiedä miltä ne maistuu tai mihin kannattaisi yhdistellä. Kurssilla teimme monenlaisia ruokia ja yhdistelimme rohkeasti aineita. Välimeren keittiössä pääosassa ovat kasvit ja vihannekset. Niitä laitetaankin sitten padassa, uunissa, haudutettuna, grillattuna, keitettynä jne. Olen aikaisemmin vierastanut esimerkiksi munakoisoa, mutta onpa tullut kokeiltua sitäkin.

Oliiviöljyä ja basilikaa ripottelen lähes jokaiseen ruokaan. Yhdessä niistä saa maustamalla herkullisen peston, jota voi sipaista leivän päälle tai pastan sekaan. Yksi ihastuttavimpia asioita Välimeren ruokakulttuurissa ovat kesäiset tuoksut. On vaikea vastustaa sitruunan, kanelin, oreganon ja timjamin tuoksua, kun ainekset saavat hautua pitkään.

Välimeren keittiöön kuuluu myös kiireettömyys. Joku kurssilaisista kysyi opettajalta, että eikö tuon työvaiheen voisi tehdä nopeammin koneellakin, kun meneillään oli taikinan alustaminen. "Tietenkin voi", vastasi opettaja. "Mutta me Italiassa haluamme käyttää aikaa ruuanlaittoon. Samalla ajattelemme rakkaudella niitä ihmisiä, joille olemme valmistamassa ruokaa." Tässä ajattelemisen aihetta meidän kiireiseen ja hektiseen arkeen
Yläkuva:sxc

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...