sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Autolla Eurooppaan?

Tähän aikaan viime vuonna suunnittelimme kuumeisesti matkaa omalla autolla Eurooppaan, Italiaan. Se olisi ensimmäinen todella pitkä matka autolla. Ne, jotka olivat tehneet reissuja autolla aikaisemmin, rohkaisivat kokeilemaan. Ne, jotka eivät olleet tehneet vastaavaa, varoittelivat viimeiseen asti lähtemästä. Hulluja, kun tulivat Suomesta autolla-sanoi moni Italiassakin. Päätimme kuitenkin lähteä. Kahlasimme läpi etukäteen erilaisia sivustoja neuvoja varten. Kaikkeen voi varautua, mutta loppujen lopuksi jokainen reissu on yksilöllinen, ja yllätyksiä tulee. Halusimme Italiaan, koska siellä olisi vielä lämmin alkusyksystä. Olimme myös käyneet maassa aikaisemmin. Monilta sivustoilta saa hyviä vinkkejä automatkailuun, mutta loppujen lopuksi parhaat käytännön niksit tulivat tuttavilta, jotka olivat reissanneet autolla. Autoliiton sivuilta saa vinkkejä auton lisävarusteisiin eri maissa ja moottoritietarroihin. Näillä välttää turhia sakkoja tietämättömyyttään. Matkustaminen ei ole ongelma, jos lompakossa riittää tuohta. Meillä oli rajallinen budjetti, joten se täytyi huomioida suunnittelussa.


Tässä muutama omakohtainen kokemus. Varaa matkalle riittävästi aikaa ja hyvät hermot. Pitkä istuminen autossa, nälkä ja väsymys eivät ole hyvä yhdistelmä lomailuun, jos aikoo pitää lomafiilistä yllä. Päivän ajomäärä kannattaa pitää kohtuullisena. Pysähdy kiinnostaville paikkakunnille ilman painetta matkan etenemisestä.Varaa paljon evästä, ruokaa ja juomaa autoon. Levähdyspaikkoja on hyvin esimerkiksi Saksassa. Mutta mitä jos jäätkin nälkäisenä moottoritien ruuhkaan kolmeksi tunniksi. Pahvimukin pohjalle jäänyt kahvitilkka ei ilahduta pitkään. Mukana oli myslipatukoita, keksejä, hedelmäsoseita, banaania, leipiä jne. Meillä oli myös kylmälaukku, joka toimii tupakansytyttimellä. Takapenkkiläiset tarvitsevat viihdykettä. He ovat virtaa täynnä saavuttaessa kohteeseen, kun kuski on uuvuksissa ajamisesta. Vaihtokuski vähentää pääkuskin painetta selviytyä urakasta yksin. Navigaattorin uusin karttapäivitys toimi kuin kello. Ei ohjannut reissulla kertaakaan harhaan. Yllätyimme jopa sen tarkkuudesta. Silti iso apu oli perinteisestä karttakirjasta, josta näkee suuret linjat ja teiden suunnat. Sen avulla voi myös navigoida pienten paikkakuntien kautta tarvittaessa. Moottoriteillä matka etenee hienosti. Ne ovat myös huipputylsiä etappeja. Hyvä musa, levähdyspaikat, paikalliset radiokanavat sekä vitsivarasto auttavat jaksamaan.


Pienet tiet ovat mielenkiintoisempia, mutta matka etenee hitaasti. Ajoajankohdalla on oikeasti väliä. Olemme kokeneet perjantai-illan ruuhkan Saksan moottoriteillä rekkoineen kaatosateessa. Ja rekkoja on sitten tsiljoona. Not good. Rekoilla on viikonloppuna ajokielto, joten matka etenee silloin kaikista parhaiten. Ensi kauhistelun jälkeen oppii arvostamaan neljää kaistaa teillä. Kun liikenteen rytmi löytyy niin homma toimii. Euroopassa kyltitykset oli huippuluokkaa, levähdyspaikkoja riittävästi ja etäisyydet kerrottiin joka kulmalla. Tietyöt aiheuttavat hampaiden kiristystä. Paha ruuhka on sitten tosi paha. Pitkän ajomatkan jälkeen tarvitsee palautumista. Hyvä ruokapaikka ja hyvä yöpymispaikka ovat kullan arvoisia. Me valvottiin kolme yötä seuraavista syistä. Ensimmäisessä paikassa jalkapallofanit miehittivät hotellin ja juhlivat railakkaasti. Toisessa hotellissa juhlittiin Oktoberfestiä. Kolmannessa hotellissa kirkonkellot löivät vartin välein. Oltiinkin sitten aika mureaa tavaraa Alppien tunneleiden jälkeen tultaessa Italiaan. Siksi olisi hyvä varata aikaa pysähtyä pidemmäksi aikaa johonkin kohteeseen, jos rasitukset ja unettomuus iskevät.


Matkareittimme kulki linjaa Ruotsi, Tanska, Saksa, Itävalta, Liechtenstein, Sveitsi, Italia. Kaikkialla palvelu pelasi hyvin ja ihmiset olivat avuliaita. Sanakirjat kannattaa ottaa tueksi mukaan, ihan vain senkin vuoksi, että ymmärtää ruokalistaa. Reissu testasi tiimin toimivuutta, huumorintajua ja kestävyyttä. Lähtisin myös uudelleen. Auto toimi moitteettomasti, eikä omalle kohdalle sattunut isoja vastoinkäymisiä. Valuuttapolitiikka oli vaihtelevaa. Kaikki pankkikkortit eivät toimineet eri maissa, joten käteinen ja pari korttivaihtoehtoa antavat happea kiperiin tilanteisiin. Maisemat olivat huikeat, eri kulttuurien piirteet tulivat esille maan vaihtuessa, ja sää lämpeni mukavasti etelää kohti mentäessä. Alppien läpi piti mennä parin kymmenen tunnelin läpi, ja tie mutkitteli älyttämän korkealla laskien alamäkeä enimmillään 14 km suoraan alas. Sen jälkeen ei enää pikkupelot hätkähdytä ja perillä olo on väsynyt, mutta puhdistunut ja kirkas. We did it.


Tässä oli vain pintaraapaisua lähes kuukauden kestäneestä reissusta. Hyviä neuvoja seikkailuun saa varmasti Madventuresin oppaasta, mutta kerron myös mielellään omista kokemuksista lisää.

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta. Ollaan suunnittelemassa siskon kanssa, että lähdettäisiin toukokuussa 2014 ajelemaan ja mietittiin jospa oltaisiin sitten italiassa tovi. Paljon tuli maksamaan reissu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintahaarukka tosiaan saattaa vaihdella huomattavasti. Menimme "sesongin ulkopuolella".Silloin autopaketit laivalla olivat vähän halvempia Ruotsiin. Samoin saimme vuokra-asunnon Italiasta halvemmalla viikkohinnalla sesongin ulkopuolella.Loppuhintan vaikuttaa se, montako väliyöpymistä tekee reissun varrella ja minkätasoisissa majapaikoissa. Kokonaisuudessan meni varmaan 2500-3000 eur kuukauden reissussa. Siinä ei ole ruuat mukana. Laskimme myös mahdollisuutta mennä Travemundeen Helsingistä, mutta summat olisivat menneet lähes tasan verrattuna Ruosin läpi menemiseen, ja halusimme nähdä myös vähän Tanskaa. Jälkeenpäin ajatellen se Tanska on vähän turha väli, ellei jää katsomaan maata tarkemmin. Saksan moottoritelillä bensan kulutusta vähensi se, että sai ajaa pitkästi tasaisella vakionopeudella. Kaikkein halvinta bensa oli Itävallassa ja Liechtensteinissa.

   Poista
 2. Moikka!
  Suunnittelen kuukauden retkeä eurooppaan, tosin idän kautta. Olisi mahtavaa kuulla lisää kokemuksiasi! Lähinnä käytännönjutut kiinnostaisi, esim. maiden rajojen ylitykset, tarviiko jotain tiemaksuja tai muita ottaa huomioon? Tuo vinkki runsaiden eväiden pitämisestä oli hyvä! Jos mahdollista, laita mulle meiliä osoitteeseen santruska@hotmail.com kiitos!

  VastaaPoista

Pieni viesti on suuri ilo. Ihanaa päivää sinulle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...